Hírek

Transz aktivistáknak emelnek szobrot New Yorkban

Rendhagyó módon kíván megemlékezni New York városa a korai LMBTQ-jogi mozgalom két legendás alakjáról: Marsha P. Johnson és Sylvia Rivera transz aktivistákról: szobrot állítanának emléküknek.

 

Sylvia Rivera és Martha P. Johnson

 

Az emlékmű várhatóan New York Greenwich Village negyedében kerül elhelyezésre még idén, a Stonewall-lázadás ötvenedik évfordulójára való megemlékezés keretében. Ez lesz nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, de az egész világon az első szobor, amelyet transz személyek tiszteletére állítanak fel.

1969 június 28-án New York Greenwich Village negyedében tört ki több száz homoszexuális lázadása az őket zaklató rendőrök ellen. Egy homoszexuális szórakozóhely, a Stonewall Inn bár vendégeit és személyzetét megalázó rendőri razzia napokig tartó erőszakos összecsapáshoz vezetett a városrészben. A “Stonewall lázadást” világszerte a homoszexuálisok jogegyenlőségéért küzdő mozgalom kezdőpontjának tekintik. Ez volt az első eset a modern történelemben, amikor homoszexuális polgárok jelentős csoportja szembeszállt a rendőri elnyomással.

A lázadás további részleteiről korábbi cikkünkben olvashattok:

 

https://humenonline.hu/49-eve-tort-ki-a-stonewall-lazadas/

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin