Nagyvilág

Történelmi csúcson az azonos nemű párok házasságának támogatottsága az Egyesült Államokban

A Gallup június elsején közzétett friss felmérése szerint az amerikaiak 71 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát. Ez egy százalékkal több, mint tavaly, és a legmagasabb arány azóta, hogy 1996-ban mérni kezdték a házassági egyenlőség támogatottságát az észak-amerikai országban. Abban az évben az amerikaiaknak mindössze 27 százaléka támogatta a jogegyenlőséget.

A Gallup szerint a statisztika „folyamatos növekedést mutat a lakosság legtöbb alcsoportja körében, még azok körében is, akik hagyományosan a legellenállóbbak a házassági egyenlőséggel szemben„. A kritikus csoportok közül az azonos neműek házasságának támogatottsága 2016-ban a 65 éves vagy idősebb felnőttek, 2017-ben a protestánsok, 2021-ben pedig a republikánusok körében ért el a többségig. A hetente templomba járók továbbra is a leginkább ellenzők, 58 százalékuk nem helyesli.

Ezzel szemben 2004-től a templomba szinte soha nem járó amerikaiak az azonos nemű párok házasságának fő támogatói. 2022-től a ritkán, vagy soha templomba járók 82 százaléka támogatja az egyenlő házasságot, míg a havonta templomba járók 70 százaléka.

Összességében 2011 óta az amerikaiak többsége támogatja az azonos neműek házasságát. Ez 2015-ben elérte a 60 százalékot, mindössze egy hónappal a Legfelsőbb Bíróság történelmi döntése előtt, amely garantálta az azonos neműek házassághoz való jogát mind az 50 államban.

Ahogy a Gallup felmérései az azonos nemű párok házasságának támogatottságáról egyre nagyobb számot mutatnak, felmerül a kérdés, mikor éri el a plafont?” – áll a jelentésben.

A Gallup megjegyzi azt is, hogy mióta május másodikán kiszivárgott egy bírói különvélemény, amely azt sejteti, hogy a Legfelsőbb Bíróság szövetségi szinten megszüntetné az abortuszhoz való jogot, sokan aggódalmukat fejezik ki amiatt, hogy a jobboldali többségű szervezet következő célpontja az azonos nemű párok házassághoz való joga lehet – amellyel, mint a számokból egyértelműen kiderül, teljesen szembemennének az általános országos hangulattal.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin