Hírek

Tízezrek tiltakoztak Párizsban az azonos neműek házassága ellen

Hat hónappal a francia elnökválasztás előtt hatalmas tömeg vonult végig Párizson. A most vasárnap tartott tiltakozás az Eiffel-torony közelében ért véget.

marcha-anti-gay-paris
A rendőség szerint 24.000 fős, a szervezők szerint kétszázezer fő részvételével zajlott felvonulás a törvényhozásra kíván nyomást gyakorolni. A házassági egyenlőségen kívül azt is kifogásolják, hogy a gyermekvállaláshoz az azonos nemű párok mesterséges megtermékenyítést és béranya segítségét vehetik igénybe. Az érvényben lévő francia szabályozás heteroszexuálisok esetében csak a meddő pároknak engedi a mesterséges megtermékenyítést, ugyanakkor a béranyaság számukra tiltott.

A tiltakozást szervező csoport a hagyományos család védelmében emelte fel a szavát, szerintük a családot egy anya és egy apa alkotja. A házassági egyenlőséget biztosító 2013-as törvény mélyen megosztja a francia társadalmat. Az elnökválasztás leginkább esélyes indulói nem vettek részt a megmozduláson.

A felvonuláson megjelentek a Femen félmeztelen aktivistái, akik a homofóbia ellen tiltakoztak. A féltucat aktivistát a rendőrség elvezette.

A francia törvényhozás épp a napokban törölte el azt a jogszabályt, ami a transzneműek hivatalos nemváltását sterilizációhoz kötötte. Még mindig több mint 20 európai országban bevett gyakorlat, hogy az állam akkor ismeri el hivatalosan a kérelmező nemi identitását, ha sterilizációs kezelésnek veti alá magát.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin