Kultúra

„Titok nélkül nincsen viszony” – Interjú a Chatszoba szereplőivel

Egy fiatal meleg író, aki AIDS-ben elhunyt barátját árulja el forgatókönyve eladásával. Egy biszexuális producer, aki felesége háta mögött kezd ki a fiatal íróval,akibe bele is szeret. Egy kétségbeesett feleség, aki egy chatszobában a halott szeretőnek adja ki magát, hogy megmentse házasságát. A Spirit Színház darabja kényes témák sokaságát feszegeti. Hajnal János után most a házaspárt játszó Nagy Enikővel és Perjés Jánossal beszélgettünk a Chatszobáról.


 

Nézd meg velünk a Chatszobát és beszéljük meg közösen a látottakat! Részletek cikkünk végén!

Milyen ebbe a szituba beleélni magad feleségként?

Nagy Enikő: Ez egy drámai helyzet, amit mint egy színésznő próbálok megoldani. Különösebben semmilyen plusz érzetet vagy érzést nem ad hozzá, hogy én is házasságban élek, bár ha valaki házas vagy együtt él valakivel, nyilván könnyebben tud egy ilyen szituációt megélni. Biztosan más egy egyedülálló embernek egy ilyet szerepet megélnie.

Hogy tekintesz a karakteredre? Egy szimpatikus nő, viszont mikor elkezdi kiadni magát chaten és elkezdi ezt az írót átverni, akkor egy kicsit negatívabb szereplővé válik, nem?

Nagy Enikő: Nem mindegy, hogy miért veri át. Megérzi, hogy valami van a férje és az író között.

Perjés János: Ne felejtsük el, hogy egy hallgatólagos megegyezés közöttük…

Nagy Enikő: …Hogy a férjnek férfiakkal is van viszonya. De jelen esetben mindegy, hogy férfiakkal van viszonya vagy nőkkel. Az igazi lényeg, hogy mással van viszonya. A nő ezt elnézi a házassági és családi békéért. De! Itt megérzi, hogy többről van szó, mint egy futókalandról. A nő veszélyben érzi a házasságát, mert a férje ebbe a fiúba beleszeretett és nagy a baj. Elkezd nyomozni, elkezd kutatni annak érdekében, hogy valami kapaszkodót kapjon, hogy rájöjjön, mi is ez tulajdonképpen. Hogy biztosra tudjon menni, hogy tényleg úgy van, ahogy ő gondolja. Nem puszta aljasságból kezdi el átverni a fiút, hanem mert iszonyatosan veszélyben érzi magát és a családját. Az egész létét, amiben él.

SAMSUNG CSC

„Az a lényeg, hogy ez a harmadik ember egy család életet fogja szétzúzni.”

De ezen azért nem segít, hogy kiadja magát a halott szeretőnek, nem?

Nagy Enikő: Ha valaki féltékeny és félti a gyerekeit, nincsenek szabályok. Hiszen azt ne felejtsük el, hogy ő egy kétgyermekes családanya. Ha valamiért iszonyatosan harcolunk, akkor minden eszközt bevetünk, és nem válogatunk. Nem biztos, hogy szép dolgot csinál, de nem válogathat az eszközeiben. Egy sarokba szorított állat, nincsen szép eszköz és nincsen jó eszköz. Muszáj védenem ezt a nőt, hiszen én játszom. (Nevet)

János, te is meg tudod védeni a karakteredet? Ő mennyire jó ember, mennyire jó férj?

Perjés János: Ennek a férfinek egy hibája van ebben az esetben: nem számított rá, hogy ennek a hallgatólagos megállapodásnak kicsit kitolja a határait. Abban maradtak a feleségével, hogy mindenki éli a saját életét. Ez egy nyitott házasság. Nem visznek bele érzelmeket. Tehát nem veszélyeztethetik azt az életmódot, azt a komfortot, a gyerekeket, mindent, amit eddig felépítettek. Egyetlenegy tévedése van, hogy elhiteti magával, hogy ez a viszony is belefér a megállapodásukba. Tudniillik ő bele is szeretett ebbe a férfiba, vagyis egy harmadik személybe. Hazudik magának. Ez az, ami probléma, és ami nem szokásos. Nem az első eset az életében, hogy hazavisz valakit. De ebben az esetben bele is szeretett és nem tudja kontrollálni.

SAMSUNG CSC

„Nem az első eset az életében, hogy hazavisz valakit. De ebben az esetben bele is szeretett és nem tudja kontrollálni.”

Akkor ezt elmondhatjuk, hogy igazából az, hogy itt a nemi orientáció teljesen mindegy…

Nagy Enikő: Teljesen mindegy, mert az érzelmek a fontosak. Adott egy család és abba bejön egy harmadik. Mindegy hogy férfi, vagy nő. Az a lényeg, hogy ez a harmadik ember egy család életet fogja szétzúzni.

Perjés János: Azért választottuk ezt a darabot, mert jól példázza, hogy a manipuláció miként teszi tönkre a kapcsolatokat. Kettejük élete és az a háromszög hogyan esik szét a bizalmatlanságtól, attól, hogy a háttérben manipulálják egymást. Ebben éppen a férj nem vesz részt. Ez az asszony döntésének úgymond hozadéka. Vitatkozhatunk azon, hogy ez jó vagy sem, de a kialakult helyzet valójában a karakterem hibája a darabban.

Nagy Enikő: Mindenki elkövet benne a drámai vétséget.

SAMSUNG CSC

„Ha valaki féltékeny és félti a gyerekeit, nincsenek szabályok.”

Akkor ki a hunyó? Mindenki hunyó? Senkise hunyó?

Nagy Enikő: Vagy senki vagy mindenki. Soha senki nem tehet arról, ha jön valami baj. Emberek vagyunk, gyarlók, és hiába van, hogy van egy férjünk, feleségünk és gyermekeink, kívülről bármi érhet bennünket. Ha nem ellenállunk és azt mondjuk, hogy nem a család a fontos, rögtön ott van a rés a pajzson. Tulajdonképpen tényleg ezt lehet mondani, hogy mindenki hibás és senki sem hibás. A harmadik személy sem mindenképpen az, hiszen éppen érzelmi válságban van. Vagy egyszerűen megtetszenek egymásnak a férjjel.

De közben mégiscsak tudja, hogy egy családba csöppent bele. Nyilván itt mindenki viselkedhetne úgy, hogy egy családban nem kezdek ki senkivel, mert tudom, hogy ez egy család. De aki pedig családban van, az meg nem kezd ki egy harmadikkal. Mindenki követi el vétséget.

SAMSUNG CSC

„Azért választottuk ezt a darabot, mert jól példázza, hogy a manipuláció miként teszi tönkre a kapcsolatokat.”

Egymás szájából veszitek ki a szót, ami jól mutatja, hogy igencsak elgondolkodtató szituációkkal találkozunk a darab során. Lehet ez a darab egyfajta házassági meditáció is, nem?

Perjés János: Abszolút és lehetnek is belőle konfliktusok… Sok házasságban vannak elhallgatott dolgok vagy titkok. Titok nélkül nincsen semmilyen házasság vagy viszony. Aki ilyen kapcsolatban él és véletlenül jön be, akkor azért kaphat sebet…

Nagy Enikő: Ha úgy nézi meg egy heteroszexuális pár, hogy jaj, nálunk ilyen nem történhet, mert nálunk ilyesmi nincsen, hogy valaki meleg vagy biszex lenne, az téved. Mert ez teljesen mindegy. Ha a harmadik a férj titkárnője és nem egy fiú, az is ugyanolyan helyzetet teremthet.

SAMSUNG CSC

„Ha valamiért iszonyatosan harcolunk, akkor minden eszközt bevetünk, és nem válogatunk.”

Viszont egy meleg nézőnek azért lehet érdekes, mert mi van, ha tényleg egy olyan embert fog ki, aki házasságban él… Hiszen jellemző lehet, hogy valakiről kiderül, hogy amúgy meg van otthon két gyerek meg feleség…

Nagy Enikő: Igen, ez szintén egy komoly probléma, amit meg kell oldani, és amivel szembesülhet az ember. De valójában itt sem számít, hogy férfi vagy nő az illető. Ha egy nő összejön egy férfival és arról kiderül, hogy családja van, az ugyanolyan probléma.

A Humen Magazin előadásán lesz pszichológus is a darab utáni beszélgetésen… Miért fontos ez?

Perjés János: Ösztönözni kell a nézőket arra, hogy beszélgessenek ilyen dolgokról is. Ez egy nehéz dolog. Jellemző dolog, hogy az ember nagyon sok minden nem a feleségével vagy a férjével beszél meg, hanem egy harmadik vagy egy külső személlyel. Itt viszont el lehet indítani egy olyan gondolatmenetet, amit esetleg ők otthon nem mernének felvetni. Egy itt megkezdett beszélgetést lehet folytatni otthon is. Az mindig előre viszi a dolgokat.

SAMSUNG CSC„Jellemző dolog, hogy az ember nagyon sok minden nem a feleségével vagy a férjével beszél meg, hanem egy harmadik vagy egy külső személlyel.”

Itt alapvetően azért nem csak ezt a témát veti fel, amit hasznos lehet szakemberrel megbeszélni. Az, hogy egy férfi egy másik férfit gyászol, aki HIV+ volt és ebbe halt meg, megint csak kényes téma. Ahogy maga a gyász is.

Nagy Enikő: Valaki gyászolja az életet és mégis keres mást. Ez komoly, nehéz téma.

Perjés János: Ami felett nem szeretnénk elsikkadni még, hogy sokan azonnal komolyan veszik, amit a neten vagy chat közben olvasnak. Miközben valaki kiadhatja magát teljesen másnak.

Nagy Enikő: Ahogy megyünk előre a történetben, a chatelés őrülete is fel fog merülni, egy másik szálként. És az is kemény mag. Hiszen abból is vannak bűntények.

Perjés János: És valóban mindenki részt vesz benne. Gondolj bele, hányan jönnek majd, akik a neten ismerkednek…

 

Nézd meg velünk a Chatszobát és utána vegyél részt egy beszélgetésen egy szakember és a szereplők társaságában! Jelentkezés és további információk az info@humenmagazin.com címen!

  • Első írásunk a Chatszobáról ITT!
  • Chatünk Hajnal Jánossal, a Chatszoba szépfiújával ITT!

Kanicsár Ádám András

Fotók: Sáfár Krisztián

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin