Hírek

Titkos alagutakat sejtenek a lebontásra váró egykori melegbárok alatt

Az 1969-ben kitört, úgynevezett Stonewall-lázadás a modern LMBT történelem kulcsfontosságú eseménye. A New York-i Greenwich Village városrészben található Stonewall Inn nevű bár és környéke véres összecsapások színhelyéül szolgált 47 évvel ezelőtt, amelyből a mai LMBT-jogi mozgalmak is kinőttek. Jelentősége miatt 2016. június 24-én a bárt és környékét nemzeti emlékhellyé nyilvánították.

 

comptontunnels-02

 

Az LMBT közösség ellen irányuló, erőszakos rendőri razziák gyakorinak számítottak Amerikában.  A Stonewall-lázadást megelőzően 1966-ban a San Franciscó-i Compton’s Cafeteria közössége is összecsapott a rendőrökkel, és Stonewall előtt ez számított a legnagyobb lázadásnak. Annyiban különbözött a később legendássá vált eseménytől, hogy résztvevői transzneműek voltak. A Compton’s Cafeteria a transzneműek törzshelye volt, akiket nem láttak szívesen a melegbárokban. Az amerikai történelem első feljegyzett transz lázadása miatt aktivisták már régóta szorgalmazzák, hogy az épületet és környékét helyezzék védelem alá.

A védelem azért is lenne sürgős, mert a háztömb egy nagyszabású építkezés miatt veszélybe került, az érintett területen több száz lakásos társasházak és szállodák épülnének. A beruházást időlegesen sikerült leállítani, amikor híre ment, hogy a környék egykori melegbárjai alatt titkos alagutak rejtőznek, amiket arra használtak egykor, hogy a rendőri razziák elől menekülési útvonalat biztosítsanak a vendégeknek.

Az alagutakat azonban eddig senki sem találta meg, ezért most építészek és történészek bevonásával próbálják felderíteni az épületeket. A beruházás a védelemre szoruló terület negyedét érintené, de az aktivisták nem szeretnék megakadályozni az építkezést. A kivitelező szerint nincsenek alagutak az épületek között, az egész csupán kitaláció.

„Csak egy kis időt szeretnénk kérni, hogy megmenthetőek legyenek a helyszínen fellelhető tárgyi emlékek.”

– mondta Nate Allbee, az építkezés szüneteltetését kérő helyiek képviselője. Kérésüket arra alapozzák, hogy több visszaemlékező szerint a környéken működő egykori melegbárok között volt átjárás a pincéken keresztül.

Az alagutakat azonban egyelőre nem találják.

 

https://www.youtube.com/watch?v=d_CJV8W9e4Y

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin