Hírek

Szobrot állítanának Dolly Partonnak

Ma, amikor az Amerikai Egyesült Államok megosztottabb, mint valaha, üdítő látni olyan kezdeményezéseket, amelyek az ellentétek áthidalására törekszenek. És mi lehetne ehhez hatékonyabb eszköz mint a művészet bármely formája?

Erre jutott Jeremy Faison is, aki Tennessee állam Képviselőházában a konzervatív-vallásos Republikánus Párt frakcióvezetője. Tennessee a déli államok egyike, ahol a helyi fehér lakosság jelentős része a mai napig nagy becsben tartja az egykori Amerikai Konföderációs Államok emlékét, amely az Amerikai Egyesült Államok tizenegy déli állama által létrehozott, 1861 és 1865 között fennállt államszövetség volt. Eredetileg a Mély-Dél régió hét rabszolgatartó tagállama – közöttük Tennessee – hozta létre, gazdasága elsősorban a mezőgazdaságtól függött, azon belül is a nagybirtokos gyapottermeléstől, melynek termőföldjét rabszolgák művelték meg.

 

Tennessee állam vörössel jelölve az Egyesült Államok térképén

 

Ezen időszakra máig számos közterület, festmény, szobor emlékezteti a lakosságot, többek között Nathan Bedford Forrest tábornok szobra az állami Kapitóliumban. A tábornok a polgárháború egyik meghatározó vezére volt és az ő nevéhez fűződik az 1864-es Fort Pillow-i mészárlás, amelyben fekete katonákat végeztek ki. Emellett 1867 és 1869 között ő volt a helyi Ku Klux Klan szervezet első vezetője is. Személye a mai napig is rendkívül megosztott, a fekete közösség és úgy általában bárki, aki elítéli az általa képviselt eszméket érthetően nem szívesen tekint a szobrára.

A Kapitólium épületében vele együtt 8 fehér férfi szobra kapott helyet és Faison képviselő most ezt a monotóniát szeretné megtörni azzal, hogy olyan személynek is emléket állítanak, aki kevésbé osztja meg Tennessee lakosságát. „A lányom 16 éves és szeretném, ha a Kapitóliumban egy nő szobrára is feltekinthetne. Miért ne állhatna ott a szüfrazsett Anne Dallas Dudley szobra? Vagy egy olyan személyé, mint Dolly Parton?

A példa nem véletlen, hisz Dolly Parton Tennessee államból származik, még dalt is írt otthonáról My Tennessee Mountain Home címmel. A Dollyparton elnevezésű vidámpark pedig az ország egyik leglátogatottabb turistaattrakciója a mai napig.

Feison az ötlet felvezetésekor hangsúlyozta azt is, hogy Forrest tábornok szobrától sem szeretnének teljesen megszabadulni, azonban úgy gondolja, jobb helye lenne egy múzeumban, a megfelelő történelmi háttér hozzáadásával.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin