Itthon

Szivárványos pad is volt az amerikai nagykövet kerti partiján

szivárványos pad
Fotó: Szabó Lajos Balázs

A pride hónap alkalmából igazi amerikai kerti partit adott David Pressman nagykövet – írja a 444.hu. Az eseményre meghívták a sajtó képviselői mellett a közélet számos szereplőjét és politikusokat is. Több ellenzéki politikus mellett olyan személyiségek vettek részt a partin, mint Lakatos Márk, Steiner Kristóf, Pottyondy Edina vagy a nemrég fóliázás hiánya miatt megbüntetett Líra kiadó kreatív vezetője, Nyáry Krisztián.

Az illusztris vendégek mellett volt még egy igen szimbolikus „tagja” is a társaságnak: egy szivárványszínűre festett pad. A magyarországi szivárványos padok kálváriájára utalva kerülhetett a nagykövet kertjébe a ferencvárosi pad „másolata”. A padon többek között az eseményen fellépő Carson Coma együttes is fényképezkedett.

Az együttes azzal a szöveggel tette ki a képet, hogy „mi loptuk el”. Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina is kommentelt a kép alá, méghozzá azt, hogy „akkor jó helyen van”.

Az átlagember is lehet hős

David Pressman azzal nyitotta meg a kerti pikniket, hogy a befóliázott könyvek és átfestett szivárványszínű padok korában fontosnak tartotta, hogy családi pikniket rendezzen az USA képviseletében. A 35 ezer fős pride-ot követően ez volt a második legnagyobb LMBTQ-esemény Magyarországon, és a legnagyobb családi LMBTQ-rendezvény is egyben.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy nem kizárólag Petőfi vagy Kossuth lehet hős, hanem az átlagemberek is. Például azok a szerzők és illusztrátorok, akik azt tanítják az embereknek, hogy meseország mindenkié. Azt is elmondta, hogy szerinte hiába próbálnak meg a politikusok beleszólni a könyvkiadásba, ahogyan Széchenyit sem tudták cenzúrázni 1831-ben, úgy most sem fognak sikerrel járni a fóliázással.

Az LMBTQ közösség melletti kiállásra továbbra is szükség van, ugyanis a napokban jelentette be a kormány, hogy tovább fogják szigorítani azt a gyermekvédelminek nevezett, valójában LMBTQ-ellenes törvényt, melyért már bíróságra is vitték az országot uniós államok.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin