HírekPride

„Pécs megérett arra, hogy 2020-ban megvalósítsa az első vidéki pride fesztivált”

Pride-ot szervezni hatalmas munka. Hosszú hónapok szervezése, logisztikai kihívások sora, amihez Magyarországon még hozzáadódnak a politika által olykor felállított akadályok és a többségi társadalom éles megosztottsága a kérdésben. Az immár negyed évszázada évről évre megrendezett Budapest Pride csapata jól ismeri mindezt. Jövőre egy lelkes, fiatalos csapatnak, a Diverse Youth Networknek köszönhetően „kistestvérük” születik, és a Pécs Pride történelmet ír a magyar vidék első pride rendezvényeként. Ennek apropóján B-Hábel Géza ügyvezető igazgatóval és Hegedüs Martin Alexszel, az LMBTQ munkacsoport koordinátorával beszélgettünk.

 

A Diverse Youth Network tagjai a Budapest Pride-on 2019 júliusában

 

Honnan jött az ötlet, hogy Pécsett pride rendezvényt szervezzetek?

Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy Pécs lakossága kellően nyitott a különböző kisebbségekre, programjaink iránt rendszerint magas az érdeklődés. Idén megrendeztük a Pécsi LMBTQ+ Napokat, amire a vártnál is nagyobb figyelem összpontosult. Kerekasztal-beszélgetéseket, fotókiállítást rendeztünk, és ezzel egyidőben az első Roma LMBTQ+ Fórumot is megvalósítottuk.

Azonban még így is folyamatosan találkozunk elutasítással, verbális és fizikális támadásokkal.

Az ismeretlentől való félelem sok esetben elutasítást eredményez. Ezért tartjuk fontosnak, hogy megmutassuk: Pécs a fővároshoz hasonlóan egy élhető vidéki város az LMBTQ+ közösség és más kisebbségek számára egyaránt. Így az elmúlt évek eredményét látva, a Budapest Pride és más civil szervezetek bátorításával úgy látjuk, hogy Pécs megérett arra, hogy 2020-ban megvalósítsa az első vidéki pride fesztivált és felvonulást.

Milyen programokat terveztek a fesztivál keretében? Mi lesz a téma, amire felhúzzátok a pécsi pride-ot?

Szervezetünkben, nevünkhez hűen, fontos szerepet játszik a diverzitás, hogy különböző kisebbségeket szólítsunk meg és kapcsolatot teremtsünk közöttük, valamint a többségi társadalom között. Ennek kapcsán szeretnénk a Pécs Pride rendezvényt összekötni záróeseményként egy nemzetközi emberi jogi akadémiával és fesztivállal (My Freedom of Identity – Human Rights Festival), amelyen több társadalmilag és politikailag hátrányos helyzetben lévő csoportot szólítunk meg, többek között az LMBTQ+ embereket, a romákat, a zsidóságot és különböző európai kisebbségeket. Így terítékre kerül a romaellenesség, az antiszemitizmus és a homo- és transzfóbián keresztül a diszkrimináció különböző fajtái. Az LMBTQ programrészeket tekintve a pécsi LMBTQ+ napokhoz hasonlóan szeretnénk jövőre is egy színes és izgalmas programot létrehozni, kiállításokkal, színházi előadással, kerekasztal-beszélgetésekkel, és egyéb kulturális és közösségi programokkal. Fontosnak tartjuk, hogy egy szakmailag kellően megalapozott tervezésű programsorozattal aktivistákat, társadalomtudósokat, jogvédőket, civileket egyaránt bevonjunk, és így az érintetteket hatékonyan szólítsuk meg és hozzuk őket helyzetbe.

Mit lehet tudni, kikből, milyen hátterű csapatból áll a Diverse Youth Network?

Szervezetünk állandó tagsággal működik, közülünk többen nemzetközi szinten is jártasak emberi jogi ügyekben, így nagy a rálátásunk a hazai és külföldi példákra, ami nagy előnyt jelent. Ezenfelül van egy állandó kör, a lelkes önkéntesek és aktivisták, akik kisebb-nagyobb segítséget nyújtanak a programjaink megvalósítása során. A jövőre nézve szeretnénk kimondottan a Pécs Pride-ra önkénteseket toborozni, hiszen a fesztivál alatt, a Budapest Pride-hoz hasonlóan rengeteg munkakört kell majd betölteni. Bízunk a középiskolásokban és egyetemistákban, illetve az ő nyitottságukban, segítőkészségükben.

 

 

Milyen kihívásokkal számoltok a szervezés során? Legyen az akár logisztikai, akár például politikai természetű.

Mivel először szervezünk ekkora kaliberű rendezvényt, nagy a felelősség is. Rengeteg tényezőt kell szem előtt tartanunk, ami nyilván okoz nehézségeket.

Szerencsére több nagy  civil szervezet biztosított minket a támogatásukról, tudatosították bennünk, hogy „történelmet írunk”. Civil szervezetként sosem voltunk és ezek után sem szeretnénk elköteleződni egyetlen politikai párt mellett sem. Mindenképp szükségünk lenne még donorokra, illetve a városvezetéssel most szeretnénk elkezdeni az egyeztetést, amely során reméljük, hogy nem ütközünk majd falakba. Igyekszünk majd biztosítani és meggyőzni őket a jó szándékunkról és a rendezvényünk szükségességéről, így bízunk a zavartalan együttműködésben.

Említetted, hogy kaptok tanácsokat. Vannak tehát olyan helyi, regionális, vagy akár országos civil szervezetek, egyesületek, akiknek a támogatására számíthattok? 

Természetesen, vannak állandó hazai és nemzetközi partnereink, akikkel már elkezdtünk a közös együttműködésről ötletelni, tárgyalni, illetve több megkeresés is érkezett budapesti és nemzetközi szervezetek részéről is. Mindenképpen szövetségesként tekintünk a magyarországi jogvédő és érdekvédő szervezetekre, valamint a társadalmi problémák iránt érzékeny donorszervezetekre.

Hogyan jellemeznétek a pécsi LMBTQ közösséget? Mennyire van egyrészt queer élet, összetartás, másrészt elvándorlás Budapestre, vagy külföldre? 

Pécsett jellemző egyfajta sajátos szabadságtudat, ami valószínűleg jócskán megkönnyíti az LMBTQ+ közösség dolgát is. Itt mindenki „furcsa” egy kicsit. Ezer arca van a városnak, legyen szó zenéről, képzőművészetről, vagy megannyi művészeti ágról. Pezseg az underground világa, amelybe könnyedén beleolvad a queer mozgalmi élet is.

A többi vidéki várossal ellentétben talán több az előbújás, de mint minden más vidéki városra, itt is jellemző a fővárosba, illetve a külföldre való elvándorlás – aminek többnyire gazdasági okai is vannak, nem feltétlenül a nem-befogadásból fakad, de persze az ilyen estre is lehet példát hozni.

 

 

Mit tapasztaltok, milyen Pécsett – hasonló méretű nyugat-európai városokhoz hasonlítva – az LMBTQ emberek megítélése? Végigsétálhat-e például egy azonos nemű pár kézen fogva a belvárosi utcákon anélkül, hogy megjegyzésektől, vagy rosszabbtól kelljen tartania?

Pécsett, ha az ember nyitott szemmel jár, megkerülhetetlen a szivárványkultúra. A mediterrán jelleg abszolút áthatja a várost, beleértve az embereket is. Bár egy éve nincsen már kimondottan LMBTQ+ szórakozóhely, azonban több bár is támogatását fejezte ki a közösség iránt. Ezek a helyek rendszerint helyszínként szolgálnak a programjainknak, de a hét bármely napján találkozhat az ember azonos nemű párokkal is, akikre az ott dolgozók is kedvesen mosolyognak. Ezenfelül a helyi tapasztalatok alapján a belvárosi utcákon sem kelt különösebb feltűnést egy kézen fogva sétáló pár.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin