Nagyvilág

Orbán Viktor kevesebb drag queent javasol az amerikaiaknak

fotó: AP

 

Augusztus 4-én kezdődött Dallasban az amerikai konzervatív aktivisták és politikusok éves konferenciája (CPAC), amelynek vezérszónoka szombaton Donald Trump volt elnök lesz. A rendezvényen meghívott előadóként Orbán Viktor tarthatott félórás nyitóbeszédet.

Az 1974 óta megrendezett CPAC történetében nem szokványos, hogy hivatalban lévő külföldi kormányfők adjanak elő, az pedig végképp ritka, ha egy külföldi kormányfő nem a Fehér Ház meghívására érkezik az országba politikai rendezvényre. A mostani meghívás tényét persze mindenképp árnyalja, hogy a konferencia egyik fő szponzora a magyar közpénz-milliárdokkal kitömött Alapjogokért Központ, amelyik itthon évek óta uszít az LMBTQ közösség ellen. (Akik adófizető polgárokként járulnak hozzá az Alapjogokért Központ működéséhez, ugye.)

A miniszterelnök beszédében magyar szemszögből kevés újdonság szerepelt, írja a 444, főleg az itthon is ismételgetett nemzet, keresztény gyökerek és család hármasra építette a mondanivalóját.

A családhoz érve a már megszokott módon a fókusz most sem a családokon volt, hiszen ez már régóta csupán egy szalonképes eufemizmus a kormányzati homofóbiára. Ebben a részben minden előkerült a gyermekvédelminek hazudott népszavazástól kezdve a szörnyülködésig a love is love mottón, de arról is beszélt, hogy a magyar alaptörvény megvédi a családokat és a gyermekeket. „Az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén, vita lezárva! Kevesebb drag queen, több Chuck Norris!”

„Less drag queens and more Chuck Norris”

Itthon ezt a kiegészítést eddig még nem hallhattuk, az amerikai közönség számára ezzel a mondattal erősített rá az elhangzottakra. A republikánus közönség ujjongva fogadta, amikor felolvasta az alaptörvénynek azt a részét, amely szerint Magyarországon házasság kizárólag egy férfi és egy nő között köthető. Persze érdemes lett volna megnézni a közönség reakcióját akkor is, amikor közlik velük, hogy az alaptörvény Szájer Józsefhez kötődik.

“A haladók az egész világon azt állítják, hogy a családokat nem kellene megvédeni. Európában azt mondják: nincs is olyan dolog, hogy család. Mert a szeretet az szeretet, a család az család. Ha nem tudod definiálni a családod, semmi sem számít családnak.”

 

Orbán Viktor szavaira augusztus 5-én reagált itthon a Szivárványcsaládokért Alapítvány, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy jelenleg miért nem családbarát a magyar kormány. Közleményükben az alábbiakat írják:

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Köszönjük, hogy az Egyesült Államok jobboldali közvéleményével is megismertette “a család az család” hitvallást. Az egyenlő jogokért és a megkülönböztetés ellen folytatott közdelemben a “szeretet az szeretet” szlogent évtizedek óta használják. A családokról szólót mindössze két éve találta ki néhány kisgyerekes magyar család.

Tudjuk, hogy szeret olvasni. A családok definiálásával kapcsolatban szeretnénk a figyelmébe ajánlani a “Családhatározó – a sokszínűség pszichológiája” című szakkönyvet. A felkért neves pszichológusok, szociális szakemberek, gyógypedagógusok és családterapeuták – köztük alapítványunk egyik kurátora, Rózsa Krisztián, és egy volt kurátorunk – részletesen bemutatják a különféle családtípusokat.

A könyvhöz írt kísérőszövegben a szerzők azt emelik ki, hogy a családok nagyon sokfélék. Sok házasság válással ér véget, és a szülők külön élve nevelik a gyerekeiket. Vannak szülők, akik újraházasodnak, és a gyerekeikkel mozaikcsaládokban élnek tovább. Vannak párok, akiknek valamilyen okból nem születik gyermeke, így ők ketten számítanak családnak. A szivárványcsaládokban egy azonos nemű pár nevel gyereket vagy gyerekeket. Az örökbefogadó szülők más biológiai gyerekéért vállalnak életre szóló felelősséget. A nevelőszülők átmenetileg teremtenek otthont és biztonságot a gyerekeknek. És még folytathatnánk.

A “család az család” mozgalom elsöprő sikere szerintünk megmutatta, hogy Magyarországon rengetegen tartják túlságosan szűknek a család törvényekbe foglalt definícióját. A jogszabályok többszázezer honfitársunkat fosztanak meg attól, hogy a családja jogilag is család lehessen. Egy exkluzív klubbá teszik a családot. Pedig befogadónak kellene lennie.

Senki sem mondja tehát azt, hogy “nincs is olyan dolog, hogy család”. Épp ellenkezőleg. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy sokkal többféle család van, mint amit a törvények elismernek, és Magyarország akkor válna ténylegesen családbarát országgá, ha mindegyik azonos jogokat, lehetőségeket és támogatást kapna.

Azt pedig senki sem szeretné, hogy a családokat ne védjék meg. Ellenkezőleg. “A család az család” kampánnyal azért dolgozunk, hogy minden magyar családnak azonos védelem járjon. Hogy a szivárványcsaládban élő magyarok és gyerekeik is megkapják ugyanazt a védelmet, ami másoknak is jár. Ha megkapnák, az senkitől sem venne el semmit, viszont magyar gyerekek tízezreinek tenné biztonságosabbá az életét és könnyebbé a sorsát.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin