Hírek

Nem sokat tud a HIV-ről a Z generáció

A Z generáció tragikus eredményei mellett az Y generáció esetében sem sokkal jobb a helyzet: HIV-negatív tagjainak több mint negyede kerüli az ölelkezést, a beszélgetést és a barátkozást olyanokkal, akik HIV-pozitívak. Ez derül ki egy új amerikai kutatás eredményeiből, amelyet a Prevention Access Campaign és a Merck nevű gyógyszeripari cég készíttettek.

 

 

A felmérés eredményei a fiatalabbakat jellemző tudatlanságot és a HIV-vel kapcsolatos stigmákat mutatja. A HIV-negatív résztvevők (23 és 36 év közötti fiatalok) harminc százaléka azt mondta, nem szívesen lépne kapcsolatba valakivel, aki HIV-vel él. Egy részük még a kézfogást is kerüli, de az italát és egyéb dolgokat sem osztana meg olyannal, aki HIV-pozitív – annak ellenére, hogy a HIV nem terjed ilyesfajta érintkezések során – számol be róla a HIVPlusMag cikke.

A kutatás kitért a Z generációra is, így pedig kiderült, hogy a 18 és 22 év közöttiek negyvenegy százaléka semmit sem tud a HIV-ről, vagy ha mégis, tudásuk igen csekély, míg ugyanez elmondható az Y generáció 23 százalékáról.

„A tudomány előrehaladásával és a HIV-propaganda ellenére az eredmények zavaró tendenciára mutatnak rá: a fiatal felnőttek túlnyomó részét nem tájékoztatták megfelelően a HIV alapvető tudnivalóiról. […] Ezek az eredmények cselekvésre szólítanak fel minket, és megmutatják, hogy az Egyesült Államokban még korántsem ért véget a HIV jelenléte. Ideje valódi beszélgetést indítani a fiatalok körében a HIV-ről és a szexuális egészségről, valamint innovatív és vonzó kezdeményezéseket indítani a HIV-ről való oktatás és a HIV-vel kapcsolatos stigma leküzdése érdekében”

– nyilatkozta Bruce Richman, a Prevention Access Campaign ügyvezető igazgatója.

Az új HIV fertőzöttek aránya viszonylag stabil maradt az USA-ban 2012 és 2016 között, de a fiatalok körében, különösen a 25-29 évesek körében igencsak megnövekedett az arány. A kutatásból az is kiderül, hogy a Z és az Y generáció többsége számára ismeretlenek az U=U, vagyis a magyarul nagyjából a Kimutathatatlan=Átadhatatlan (Undetectable = Untransmittable) kifejezés, ami szerint ha a vírust nem lehet észlelni, akkor nem is terjed. Ez elsősorban azért fontos, mert segíthet lerombolni a HIV-fertőzöttekkel szembeni máig létező rendkívül erős előítéleteket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin