Hírek

Most először lett HIV-pozitív férfi pilóta Európában

Nem érez mást, csakis büszkeséget és hálát az a férfi, aki a legelső HIV-pozitív emberként lett pilóta Európában.

A harmincegy éves James Bushe gyerekkora óta pilóta szeretett volna lenni. Már tizenöt éves korában elkezdett repülőórákra járni, és mire tizenhét éves lett, megszerezte a magánpilóta engedélyét. Mindez még azelőtt történt, hogy egyáltalán autót tudott volna vezetni.

Öt évvel ezelőtt azonban Bushe-t HIV-vel diagnosztizálták. Később, 2017-ben felkeresték, hogy csatlakozzon egy légitársaság kiképzőprogramjához. Az engedély megszerzéséhez szükséges orvosi igazolást azonban nem voltak hajlandóak kiállítani neki a korábbi diagnózis miatt – számol be róla a Pink News.

 

James Bushe. (Loganair)

 

Akkoriban a Légügyi Igazgatóság (Civil Aviation Authority) kezét megkötötték az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség szabályzatai, amelyek kimondták, hogy egyetlen orvosi igazolást sem adhatnak ki olyan személynek, akit HIV-vel diagnosztizáltak.

Bushe azonban nem adta fel, és harcba szállt a HIV Scotland segítségével, hogy a diagnózis ellenére is megkaphassa a szükséges orvosi igazolást és ezzel együtt engedélyét is. Ennek már két éve, és végre sikerült megnyernie az ügyet, ami azt jelenti, hogy 2020 január 13-tól hivatalosan is pilóta lett.

2019 novembere óta volt kiképzésen a Loganair légitársaságnál, mostanra pedig már elég tapasztalatot és készséget szerzett ahhoz, hogy Embraer 145 típusú repülők pilótája legyen a glasgowi repülőtéren.

A BBC értesülései szerint a Légügyi Igazgatóság megváltoztatta szabályait, de így is csupán akkor vezetheti HIV-pozitív pilóta a repülőgépet, ha nem egyedül, hanem többedmagával kerül a pilótaposztra.

„Büszke vagyok, és rettentően hálás is a Loganairnek. De ez most nem csupán rólam szól, hanem minden HIV-pozitív emberről, aki most már szintén pilóta lehet. Remélem, hogy ez a lépés nemcsak az Egyesült Királyságra, de Európa többi részére is hatással lesz. Bárki, aki az állapota miatt korlátozva érezte magát, ahogy én is tettem, bátran követheti az álmait. […] 2020-at írunk, és egyáltalán nincs ok arra, hogy egy HIV-pozitív ember bármiféle akadályba ütközzön abban a szakmában, amit választ. Az én helyzetem nem hat fenyegetően sem az életemre, sem az egészségemre, és nem is adhatom át a HIV-et csak úgy bárkinek. Szeretném, ha ezt az a sok millió ember is tudná, akik ugyanazzal a félelemmel élnek, mint egykor én is”

– nyilatkozta Bushe győzelme után.

Jonathan Hinkles a Loganair vezérigazgatója is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Szerinte a HIV nem akadályozhat senkit sem a foglalkozásában, és itt nem csupán a légitársaságokról, hanem más iparágakról is beszélt.

A HIV Scotland vezérigazgatója, Nathan Sparkling is nyilatkozott a hírek hallatán, aki szerint Bushe győzelmével végre megmutatták, hogy bárki követheti az álmait.

„Személyes gratulációmat szeretném kifejezni Jamesnek. Köszönöm neki, hogy ezt az ügyet a nyilvánosság elé vitte, és gratulálok neki, amiért lemondott a névtelenségről, és csatlakozott a HIV-vel kapcsolatos megbélyegzés elleni küzdelemhez. […] James nélkül a diszkrimináció még most is érvényes lenne, és az ő erőfeszítése is mutatja, hogy változásokat követelve igenis elérhetjük azokat, és ezzel megváltoztathatjuk a világot, amiben élünk.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin