Kultúra

Melegnek lenni Magyarországon a Kádár-korszakban

 

Dr. Tölgyesy Zoltánnal, azaz Miss Mandarinnal beszélgetett Pusztai Olivér a #KeepFreedomUnlocked kampány keretében. Ennek apropója, hogy 30 évvel a rendszerváltás után a szabadságot nem szabad magától értetődőnek vennünk. Ezért kérte meg Olivér Miss Mandarint, hogy meséljen arról, milyen volt melegnek lenni a Kádár-korszakban.

Akit bővebben érdekel a korszak, az Tölgyesy Zoltán életén keresztül bepillantást kaphat: két évvel ezelőtt jelent meg életrajzi könyve Én, Miss Mandarin címmel. A mostani beszélgetés során elmeséli, hogy már a rendszerváltás után, az első magyar pride-ok idején – még bőven a kordonok előtti időszakban – valódi népünnepély jellege volt a felvonulásnak, ahol a nézők őszintén örültek a menetnek. Megemlít példának egy sokszoknyás székely nénit, aki a transzvesztitákat szállító, nyitott limuzinhoz sietett, hogy kezet rázhasson velük.

Több évtizedes tapasztalata alapján úgy véli, a ma tapasztalható homofóbia például a pride idején nem a társadalom mélyéről fakad, hanem egy felülről irányított akció befolyásolt, uszított emberekkel, és olyan csoportokkal, akik pénzért bármire hajlandóak. Olivér videója alatt pedig az is kiderül, hogy mi ez a bizonyos aktuális kampány:

„30 éve történt a rendszerváltás, 1989-ben. 30 éve megdöntöttük a diktatórikus rendszereket Kelet és Közép-Európában, megnyertünk a demokráciáért folytatott csatát. Szabadon szavazunk szabad választásokon, azt szeretünk, akit akarunk, tüntethetünk félelem nélkül, olvashatunk könyveket, nézhetünk filmeket és hallgathatunk zenét cenzúra nélkül és azzal, ott és akkor beszélgetünk, akivel, ahol és amikor csak akarunk.

Szabadok vagyunk, de ez nincs kőbe vésve. A vallásszabadság, a magánélethez való jog és a békés tüntetéshez való jogunk mind veszélyben vannak. Kelet- és Közép-Európai országok vezetői újságírókat fenyegetnek meg, kisebbségi csoportokat támadnak, gyengítik az önkifejezés szabadságát és vallási csoportokat bélyegeznek meg. Támadják a magánéletünket, ellehetetlenítik a békés demonstrációkat és álhíreket terjesztenek. Ne hagyjuk!

Nélkülünk nem élheti túl a demokrácia és ha életben akarjuk tartani, tennünk kell valamit. Fel tudunk lépni a fanatizmus ellen, önállóan tájékozódni és kritikusan gondolkodni. Támogathatjuk azokat, akik segítségre szorulnak, elutasíthatjuk az állami megfigyelést és bánhatunk óvatosan is a hatalommal. Harminc évvel azután, hogy szabadok lettünk, ideje újra kiállnunk a szabadságért.
Ne zárjuk be a szabadságot, #KeepFreedomUnlocked.”

 

 

Aki nem követi Olivér YouTube-csatornáját, de megmozgatta a fantáziáját a csodás körömköltemény, az magyarázatot talál rá ebben a videóban.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin