Nagyvilág

Megrongálták a holokauszt queer áldozatainak berlini emlékművét

Nyomozást indított a német rendőrség, miután vandálok holokauszt-emlékműveket vettek célba Németországban. Többek között azt is, amely az LMBTQ-áldozatokra emlékezik – utóbbit sajnos az elmúlt években már nem először rongálták meg.

A berlini rendőrség kedden közölte, hogy az emlékművet ismeretlenek rongálták meg, akik később a homoszexualitást elítélő ószövetségi idézeteket ragasztottak ki a helyszínen. A berlini Tiergarten park szélén 2008-ban létrehozott emlékmű a queer férfiak és nők 1933 és 1945 közötti szisztematikus üldözésének állít emléket. A betonkockába egy kis ablakot építettek, amelyen keresztül két férfi csókolózásáról készült felvételek láthatók.

A vandálokat állítólag egy biztonsági őr múlt szombaton vette észre, amint égő tárgyakat dobáltak az emlékműre. Maradandó kár nem keletkezett. A gyanúsított elmenekült a helyszínről és azóta sem fogták el – erősítik meg a jelentések.

Ugyanezen a napon a grunewaldi vasútállomáson a 17-es peron emlékműve is megsérült, miután egy férfi állítólag felgyújtotta az ingyenes könyvcserére szolgáló dobozt. A hatóságok szerint szinte az összes könyv megsemmisült, mielőtt a tűzoltók eloltották a lángokat. Többségük a náci rezsim alatti berlini zsidó életről, valamint más marginalizált csoportok üldöztetéséről szólt.

Grunewald állomás szolgált a fő deportálási pontként több mint 50 ezer zsidó férfi, nő és gyermek számára – 186 vonaton -, akiknek többségét később a megszállt Lengyelországban lévő haláltáborokban gyilkolták meg.

A nácik összesen több mint hatmillió zsidó embert gyilkoltak meg, valamint más marginalizált csoportok tagjainak százezreit, köztük a romákat és szintiket (akiket a nácik cigányoknak neveztek), szlávokat, feketéket, fogyatékossággal élőket és LMBTQ-embereket.

A holokauszt idején mintegy 15 ezer meleg férfit küldtek koncentrációs táborokba, míg nagyszámú biszexuális és transznemű embert – és kisebb mértékben leszbikusokat is, mivel őket nem tekintették kifejezetten bűnözőknek, vagy nem volt könnyű kiszúrni őket – hasonló módon tartottak fogva és kínoztak meg.

A Berlin-Brandenburgi Leszbikus és Meleg Egyesület közleményében azt mondta: „Mindkét bűncselekmény megdöbbentett bennünket, és reméljük, hogy a felelősöket mindkét esetben gyorsan elkapják.

 

Először szólt a német parlament megemlékezése a holokauszt queer áldozatairól

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin