KultúraSziget2019

Magic Mirror – LMBTQ identitás 2019-ben

A Magic Mirror sátra mostanra nemcsak az LMBTQ közösség tagjai körében kötelező, hanem minden kultúrára és önfeledt szórakozásra vágyó hetero programjában is benne van. A legnagyobb bulik szinte mindig itt vannak, idén erről a magyarok mellett berlini és barcelonai partiszervezők gondoskodnak.

A kultikussá vált esti showműsort idén az ausztrál Briefs együttese rakta össze, kiegészülve egy kanadai-amerikai párossal, akik a Nagyszínpadon is fellépnek majd. Fellép a feminista alkotócsoport, a Chicks on Speed, a francia MADMOIZEL, aki remek példa arra, hogyan álljon ki az ember önmaga identitásáért. A dél-afrikai FAKA pedig megmutatja, hogy a férfi-nő logika nemi önazonosságunk szempontjából már semmit nem jelent, és ezt az ellentétpontozást a Las Bajas Pasiones is elutasítja: a szabad szerelemről, a szexről és a kirekesztettségről énekel majd a spanyol csapat.

 

Photo: László Mudra http://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

 

A Magic Mirror sátra mindig is az elfogadás központja volt, ahova az LMBTQ közösség tagjait és az őket elfogadókat és megérteni vágyókat várták. 2019-ben fontos kérdés, hogy be lehet-e mutatni egységesen ezt a sokrétű közösséget, amelynek mostanra majdnem minden tagja máshogyan határozza meg a saját identitását. Felmerül az is, hogyan lehet hangot adni a magyarországi viszonyoknak, miközben nemzetközi környezetbe próbáljuk beágyazni azokat. Ehhez talán az egyik legszínesebb programskálát kínálja a Magic Mirror: koncertek, filmek, beszélgetések, showműsor vár titeket.

Az este 11 órakor kezdődő showműsor már-már kultikussá vált, idén a Briefs ausztrál együttes kapta a megtisztelő felkérést, hogy nyűgözzék le a Spiegeltent közönségét. A hét napon keresztül előadott show-ban kabaré, újcirkusz, tánc és akrobatika keveredik, kiegészülve a Matthew Richardson – Francis Perreault amerikai-kanadai páros „The Arrow” című előadásával. Utóbbi egyébként a Nagyszínpadon is látható lesz, mert a szervezők fontosnak tartották, hogy minél több emberhez jusson el Matthew-ék homofóbiaellenes üzenete.

 

Photo: László Mudra http://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

 

Idén a nőké a főszerep a Magic Mirror sátrában is, így nem maradhatott ki a programkínálatból az extravagáns fellépéseiről híres feminista alkotócsoport, a Chicks on Speed. Az ausztrál-amerikai páros tagjai müncheni tanulmányaik során találkoztak, és már 1997 óta szórakoztatják a közönséget. A Magyarországon egyedülálló bátorsággal megszólaló The PinUps is a képünkbe mondja a világról alkotott véleményüket. A francia MADMOIZEL synth-wave-be ágyazott rave-vel mutatja meg, hogy a címkék soha nem fedik le, hogy valójában milyenek vagyunk. A FAKA, Fela Gucci és Desire Marea duója Dél-Afrikából érkezik. Zene, irodalom, videó és fotográfia keveredik náluk, hogy kifejezzék, lélekben egyszerre vagyunk nők és férfiak, így semmi értelme a bináris férfi-nő logikának. A török Pride Oriental bulijában a popra és house-ra épülő férfihastánc tart görbe tükröt elfogadott mintáinknak. A Las Bajas Pasiones spanyol electro-rap-queer csapata is társadalomkritikát fogalmaz meg, de az önfeledt bulizás így sem maradhat el velük. Ha már szórakozás, ki ne hagyjátok Lady Dömper és csapata show-ját!

A féktelen partikról a Barcelonából érkező Yass!, az amszterdami Sweety Darling és a bécsi Astronaughty bulik gondoskodnak. A berlini hangulatot Khan live act-je varázsolja majd Budapestre, DJ Flush-sal és Sunset Motherfuckerrel karöltve. A magyarokat pedig Steiner Kristóf és férje, Nimrod Dagan híresen hírhedt Madonna-partija képviseli többek között.

Zsebedits Patrik

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin