Utazás

Ludwig FUN Beethoven – Komolytalan programok a 250. születésnap tiszteletére

A komolyzene iránt nem különösebben érdeklődők egy emberként hördülhetnek fel: mi az, hogy fun? Számukra Beethoven talán nem más, mint egy unalmas zeneszerző, aki futószalagon gyártotta a búskomor (és időnként befejezetlen) szimfóniákat. Hát hogyan is kapcsolható pont hozzá a jókedv, az öröm?

Nagyobbat nem is tévedhetne a laikus! Hiszen amit Örömódaként ismerünk, annak zenekari változata Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételéből ismert. Oké, ez tényleg egy szimfónia, de erre aztán ki mondhatná, hogy búskomor? Vagy ott van éppen az a Für Elise, amivel gyakorlatilag mindenki találkozik, aki valaha zongoraleckét vett.

2020-ban a zenei világ minden idők egyik leghíresebb zeneszerzőjét ünnepli: 250 éve született Ludwig von Beethoven, Haydn és Mozart után a bécsi klasszicizmus harmadik nagy alakja. Az ünneplésnek Németország és a mester szülővárosa, Bonn egy egész évet szentel, és szédítő mennyiségű programokat kínálnak. Mi most a könnyedebb darabok közül mazsolázunk elsőként.

 

 

A stand-up comedy és az ismeretterjesztő előadás sajátos egyvelege a Ludwig! Pont, mint mi című darab, amiben a helyiek felhánytorgatják a Beethovennel kapcsolatos legnagyobb szívfájdalmukat: hogy több időt töltött Bécsben, mint Bonnban, és hogy munkássága java a császárvároshoz kötődik. Ezt pedig bizony még 250 év után is a szemére vetik a kabarészerzők! Életének kevéssé ismert, de érdekes részleteit is megosztják a közönséggel: tudtuk például, hogy egyedül Bécs városában több mint 80 alkalommal költözött másik házba? Szóval hát mégse tetszett neki annyira Bécs! Beethoven édesszájú volt, ráadásul napi 2-3 üveg bort is megivott. Szóval addig ivott, amíg végre szépnek látta Bécset! A helyiek büszkeségét hizlaló csipkelődésekből bőven kijut a zeneszerzőnek.

Aztán Beethoven vs. Coldplay címmel egy szimfonikus mashupot is szerveznek. Vajon tetszett volna a mesternek a Coldplay zenéje? Ezt ma már természetesen nehéz lenne megmondani, de a Hageni Filharmonikusok tesznek egy próbát, és összeházasítják Beethoven III. szimfóniáját a kortárs zenekar olyan slágereivel, mint a Clocks, a Viva La Vida, vagy a The Scientist.

A bonni August-Macke-Haus Múzeum extravagáns álarcosbált rendez Orfeusz az alvilágban címmel, ahol a börleszk látványvilágára helyezik a hangsúlyt, és ahol az Orfeusz és Euridiké című opera pokolja adja a tematikát. Jóllehet az operához nincs köze Beethovennek, Orfeusz személye mégis a kapcsolódási pont, mert 4. zongoraversenyében Orfeusz az alvilág őreit kérleli. A partihangulatról olyan DJ gondoskodik, aki az opera hangzását népzenei elemekkel és elektronikus zenével vegyíti, hogy egy tündérmese hangulatát idézze meg.

 

 

Beethoven, a YouTube-sztár címmel rendeznek interaktív koncertet Sankt Augustin városában azon elgondolással kacérkodva, hogy amennyiben a szerző ma élne, bizonyosan YouTube-sztár lenne – akinek minden száma óriási sláger a Spotify-on. Az elsőre talán meghökkentő felvetésben igenis van logika: nincs olyan tini a Földön, aki ne tudná eldúdolni az olyan darabokat, mint a Für Elise, az V. szimfónia, a Holdfény szonáta vagy épp a már említett Örömóda. Persze, a szerzőt és a darab címét jó eséllyel kevesen tudnák megmondani, de ezek tényleg annyira közismert művei, hogy bárki képes folytatni őket. Mi ez akkor, ha nem népszerűség?

Beethoven rengeteg időt töltött vidéki sétákkal, imádta a természetet. Így írt erről: „Kedvesebb számomra egy fa, mint egy ember… az erdőben boldog vagyok. Boldog vagyok az erdőben, ahol minden fa általad szólal meg – Istenem, minő gyönyörűség! Az erdőkben, a dombokon csend honol, csend, amelyben Hozzád imádkozhatok!” Így talán nem meglepő, hogy a VI. szimfóniáját is a természetnek szentelte: a Pastorale néven is ismert szimfónia a Vidéki élet emlékei címet kapta első bemutatásakor. És hogy stílusosan milyen programot szerveznek ennek tiszteletére? Természetesen geocachinget! A természetbarát hobbi a kincskeresést egyesíti a modern GPS technikával és a természetjárással. Bonn csendes, falusias részén, Bad Godesbergben azokat a helyeket kereshetjük fel a természet lágy ölén, amelyek megihlették Beethovent is.

Mindez csupán öt kiragadott példa azon érdekes programok közül, amik idén várnak ránk a Beethoven-emlékévben. És még mindig maradt 779 darab! Bizony, Németországban nem aprózták el az évfordulót, közel nyolcszáz program közül választhat mindenki kedvére.

Kocsis G. János

BTHVN2020

A teljes programlistáért irány a hivatalos honlap a www.bthvn2020.de címen!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin