Nagyvilág

Letartóztatás lett a vége a szélsőjobboldali csoport pride eseményre látogatásának

Az amerikai Idaho államban a rendőrség letartóztatta egy fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoport 31 tagját, és vádat emeltek ellenük egy pride rendezvény megzavarására irányuló szervezkedés miatt – számol be a BBC.

A rendőrség elmondása szerint egy helyi lakó jelzett nekik Coeur d’Alene városában, miután feltűnt neki, hogy férfiak maszkban és pajzsokkal felszerelve beszálltak egy teherautóba. A járművet a rendőrség hamarosan megállította, és a férfiakat – a Patriot Front csoport tagjait – letartóztatták. „Azért jöttek, hogy a belvárosban randalírozzanak” – mondta Lee White, Coeur d’Alene rendőrfőnöke. Hozzátette, hogy a járműben többek között füstgránátot találtak.

A teherautót annak a helynek a közelében állították meg, ahol a North Idaho Pride Alliance a Coeur d’Alene Pride in the Park rendezvényt tartotta. A közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyeken a maszkos letartóztatottak a fűben térdelnek, hátrakötött kézzel.

 

Fotó kredit: NORTH COUNTRY OFF GRID/YOUTUBE/VIA REUTERS

 

A Patriot Front letartóztatott tagjai 11 különböző amerikai államból származnak – és közülük csak egy Idahóból – közölte a rendőrség. A Patriot Front 2017-ben alakult a virginiai Charlottesville-ben tartott halálos Unite the Right (Egység a Jobboldalért) nevű gyűlés után. A csoport célja a fehér emberek felsőbbrendűségét kinyilvánító állam létrehozása. A csoport kiáltványa szerint a nem fehérek nem „amerikaiak”, és szimbólumai között szerepel fasiszta szimbólum is.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin