Utazás

A legszebb tengerpartok északon

Aki csak teheti, menekül a kánikula elől. A legbiztosabb választás ilyenkor a vízpart, ahol a tenger felől érkező, hűsítő szellő jelenthet enyhülést, vagy épp az, ha megmártózunk a hullámokban. Bár kapásból a görög vagy spanyol partokra gondolnánk, az igazság az, hogy Európában a német tengerpartokon található a legfinomabb homok. Jöjjenek hát a legjobb strandok Észak-Németországból!

 

 

A lübecki öböl

Az öbölben nem is egy, hanem rögtön négy tökéletes partszakasz is található, ahol kedvünkre süttethetjük a hasunkat. Ha elunnánk a vizet és a napozást, a környéken számos világítótorony vár arra, hogy felfedezzük, és a közelben fekvő halászfaluban, Sierksdorfban garantáltan kapunk valami finomságot, ha megéhezünk. Ha pedig már erre járunk, ki ne hagyjuk magát Lübecket, ami évszázadokig a Hanza-szövetség központja volt, és építészeti öröksége miatt a Világörökség része.

Usedom

Usedom szigetén Németország és Lengyelország osztozik, ami azonban közös, az a 45 kilométer hosszú, apró öblökkel tagolt tengerpartja. Usedom az „éneklő homokról” is nevezetes – a jellegzetes hang akkor jön létre néha, amikor a homokszemek egymásnak ütköznek a szélben. A gyógyfürdőkkel is bíró sziget egykor a német császárok kedvelt üdülőhelye volt.

 

Usedom

 

Sankt Peter-Ording

Németország legnagyobb tengerparti fürdője inkább gyógyhatású kénes forrásairól ismert, pedig a 12 kilométer hosszú partja testnek és léleknek is felüdülést nyújt. Apály idején nagyon mélyen besétálhatunk a tengerbe, mire újra vizet találunk. Hatalmas méreténél fogva ritkán zsúfolt, így érthető módon a kitesurfösök egyik kedvelt célpontja.

Amrum

Amrum szigete délre fekszik Sylttől, és amíg keleti oldalán a Watt-tenger található, addig a nyugati oldalán a Kniepsand, ami egy 10 kilométer széles homokpart. Amrum úgy is ismert, mint a szabadság szigete: kora nyáron olyan néptelen, hogy teljesen a miénk lehet egy egész partszakasz.

Hiddensee

A Balti-tengerben fekvő Hiddensee alig 17 négyzetkilométeres, a rajta elterülő, azonos nevű településen pedig ezren élnek. A sziget teljesen autómentes, így aki ide készül, annak járművét kötelező jelleggel a szárazföldön kell hagynia. Homokdűnékkel tagolt partja kedvelt a fürdőzők körében, és külön naturista strandja is van.

Juist

A helyben csak „Varázsföldként” emlegetett Juist a Németország északi partjai előtt elterülő Kelet-Fríz-szigetek hét lakott szigetének egyike. Az autóvezetés itt is tilos, az apró repülőtérről elegáns lovasfogatokkal vagy kerékpárral lehet bejutni a városba. Juist szigetén – amely egy nemzeti park szívében fekszik – nem véletlenül óvják a természetet: fehérhomokos partjain fókákkal fogunk osztozni.

Sylt

Németország legészakibb szigetét csak úgy emlegetik, hogy az Északi-tenger királynője. Nem véletlenül, hiszen nyugati oldalán gyönyörű, csaknem 40 kilométer hosszú, homokos tengerpart húzódik, ami szinte képeslapra kívánkozik. A dán határnál fekvő, tulajdonképpen három összenőtt félszigetből álló Sylt egyik legmagasabb pontja a Rotes Kliff: a 40 méter magas, homokos hátságról beláthatjuk az egész szigetet és talán innen a leggyönyörűbb a naplemente.

 

Sylt

 

Rügen

Németország legnagyobb szigetéről épp májusi számunkban írtunk részletesen, érdemes tehát újra fellapozni. Tengerpartban itt aztán nincs hiány, 60 kilométer hosszan válogathatunk a számunkra szimpatikus helyek között, és a festői krétasziklák között kis szerencsével akár a legendás kalóz, Störtebecker kincsét is megtalálhatjuk.

Rostock

Egy rostocki kirándulás fénypontja garantáltan Warnemünde strandja lesz annak hihetetlenül finom homokjával. Csak helyezkedjünk el egy nyugágyban, és nézzük, ahogy a Warnow-folyó beleömlik a Balti-tengerbe, a távolban pedig kikötnek az óceánjáró hajók – mintha karibi vidékeken járnánk!

 

Listánkból bármelyiket is válasszuk a legszebb partok közül, fontos jó tanács, hogy Németországban nagyon komolyan veszik a nyári szabadságot, így érdemes előre szállást foglalni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin