Nagyvilág

Lángszóróval égetett LMBTQ könyveket a republikánus jelölt

részlet Valentina Gomez kampányfilmjéből / fotó: X

Javában pörög a kampány az amerikai választások előtt, ahol Missouri államminiszteri posztjára pályázik a republikánus Valentina Gomez. A 24 éves jelölt egy olyan kampányvideót tett közzé, amelyben lángszóróval gyújtotta fel az LMBTQ közösséget érintő könyveket, számol be róla az NBC News.

„Ezek a könyvek egy Missouri állambeli közkönyvtárból származnak. Amikor hivatalban leszek, el fogom égetni őket.”

A videó végén egy gépfegyverrel pózoló Gomez kampányfilmjét az Instagram szinte azonnal törölte, az X pedig korlátozta a poszt láthatóságát, és azt a megjegyzést tette hozzá, hogy a videó „sértheti az X gyűlöletkeltő magatartás elleni szabályait”. A felvételek szerint a “Queer: The Ultimate LGBTQ Guide for Teens” és a “Naked: Not Your Average Sex Encyclopedia” című könyveket égette el Gomez.

Maicoll Gomez, a republikánus jelölt bátyja és egyben kampánymenedzsere e-mailben elküldött közleménye szerint az üzenet egyszerű: „Meleg akarsz lenni? Rendben, legyél meleg. Csak ne csináld gyerekek közelében! Ne tegyetek könyvtárakba könyveket a gyerekek szexualizálásáról, befolyásolásáról és megrontásáról. A gyerekeknek matematikát, természettudományokat kell tanítani, fejleszteni a szociális készségeiket, az erőnlétüket, miközben meg kell védeni az ártatlanságukat. Nem pedig olyan ideológiákat tanítani nekik, amelyeket a radikális baloldal szeret a gyerekekre erőltetni. Ellenzem a gyerekek jelenlétében tartott drag show-kat, a szivárványzászlókat az osztálytermekben, a névmásokat használó tanárokat, a nemeket „megváltoztatni” akaró embereket, és azokat, akik még azt sem tudják meghatározni, hogy ki a nő. Ha a nemi szervek nem határozzák meg a nemet, akkor azok eltávolítása hogyan erősíti meg azt?” A kampánymenedzser ezen túl nem kívánt reagálni azokra a kritikákra, amelyek a nácik könyvégetéséhez hasonlította Valentina Gomez kisfilmjét.

Kathy Belge, a „Queer: The Ultimate LGBTQ Guide for Teens” című könyv egyik szerzője szerint az amerikaiaknak aggódniuk kellene amiatt, hogy egy közhivatalra pályázó jelölt nemcsak azt gondolja, hogy a könyvégetés elfogadható, hanem azt is, hogy ez segít neki a megválasztásában. „A könyvet azért írtam, hogy pontos és hasznos információkat adjak a tizenéveseknek arról, hogy mit jelent az LMBTQ közösséghez tartozni” – mondta Belge az NBC Newsnak adott nyilatkozatában. „Olyan fontos kérdéseket tárgyalunk, amelyekkel a tizenévesek szembesülnek, mint a coming out, a zaklatás, a randizás, valamint a közösségre és a támogatásra találás. És igen, azt is, hogyan kell bánni az ilyen gyűlölködőkkel, mint ez a politikusjelölt.”

Belge hozzátette, hogy az LMBTQ tizenévesek sebezhetőek és a The Trevor Project szervezet tavalyi felmérése szerint 41 százalékuk fejében komolyan megfordult az öngyilkosság gondolata az elmúlt egy évben. „Azt javaslom, hogy ez a jelölt hagyja békén a queer gyerekeket, és inkább a valódi kérdésekre koncentráljon, amelyek jobbá teszik az emberek életét Missouriban” – mondta Belge.

A politikus könyvégető videója része annak a nagyobb országos trendnek, amelyben konzervatív jelöltek és törvényhozók az LMBTQ emberekkel és a faji kérdésekkel kapcsolatos könyveket veszik célba, hogy eltávolítsák őket a köz- és iskolai könyvtárakból, azzal érvelve, hogy azok egyfajta veszélyt jelentenek és károsak a gyerekekre nézve. A PEN Amerika szerint egy év alatt 333 ilyen könyvet tiltottak be Missouri államban. Az amerikai könyvtárak szövetsége pedig azt közölte, hogy 2023-ban csak augusztus végéig 1915 ilyen könyvet tiltottak be.

Valentina Gomez felháborodott, amikor az Instagram törölte a videóját, később a közösségi médiában azt írta, hogy ő három dologban bízik:
„- A Bibliában,
– az X-ben – köszönöm, Elon Musk,
– és az AR-15-ös gépfegyveremben.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin