EgészségPlay Safe

Kockázatok és mellékhatások – Anális szex a gyakorlatban

Szíved joga megválasztani, hogy milyen formában szereted élvezni a testi gyönyöröket, birtokba venni partneredet, illetve átadni magadat a kényeztetésnek. Tudnod kell azonban, hogy a szexben résztvevő minden testnyílásra veszélyek leselkedhetnek! Nézzük meg, milyen gondok adódhatnak anális szex közben, ha esetleg valami balul üt ki!

A legkézenfekvőbb lehetőség, hogy megsérülhetsz, ha nem tudsz eléggé ellazulni, esetleg a partnered túlzottan méretes férfiassággal van megáldva, netán nem használtok elegendő síkosítót. A felületes repedések hámosító kúpok, kenőcsök hatására pár nap alatt gyógyulhatnak, bár ez idő alatt nem lesz a WC-re járás egy fáklyásmenet, a szexnek pedig átmenetileg – ebben a formában – lőttek. Nagyobb gáz van, ha a repedés annyira mély, hogy a záróizmot is érinti, mert ilyenkor amellett, hogy komoly vérzés léphet fel, ami miatt akár a sürgősségin köthetsz ki, később még széklettartási gondokkal is szembe kell nézned. Ezt nem kívánnám senkinek, tehát a kezdők körültekintéssel, óvatosan menjenek bele ez efféle kalandokba, de a gyakorlottabb versenyzők is vigyázzanak, nehogy rosszul süljön el a hancúrozás.

Az aranyér, vagyis a végbél környéki visszerek kitágulása, gyulladása, vérzése – ami amúgy is népbetegségnek számít – az anális szexet kedvelők számára kész rémálom. Ha aranyered van, amit végbéltáji fájdalom, vérzés jelezhet, fordulj mielőbb proktológus (végbélsebész) specialistához! A szakember többféle módon, a probléma mértékének megfelelően tudja ellátni a bajodat. Kaphatsz tőle kúpokat, kenőcsöket, gyógyszert, de súlyosabb esetben gyűrűzéssel, lézeres kezeléssel vagy kisebb műtéttel tud megszabadítani kínjaidtól. Ne halogasd tehát az orvoshoz menést, mert van megoldás!

Ha megúsztad a sérülést és aranyérrel sem küzdesz, akkor bizony még ott leselkednek rád a szexuális úton terjedő fertőzések (STD). Hiszed vagy sem, a tripper, a szifilisz, a herpesz, a klamídia és a humán papillomavírus (HPV) ugyanúgy betegséget okozhat a végbélben, mint a hímvesszőn! (Amúgy a torokban is, de erről majd máskor…)

Ugye, mindig használsz óvszert anális szexhez? Ugye, be vagy oltva HPV ellen?

Tudnod kell, hogy nemcsak a HIV fertőzés terjed ily módon, hanem még számos más nemi betegség is. Érdemes tehát felhúzni a védőfelszerelést, mert sok kellemetlenségtől óvhatod meg magad és akár partneredet is, ha esetleg te volnál fertőzött, csak nem tudsz róla. Ezek a fertőzések ugyanis a végbélben sokszor észrevétlenül, tünetmentesen vannak jelen, és csak akkor derülnek ki, amikor a partnernek okoznak panaszokat. Jó tudni tehát, hogy nem csupán a passzív, de az aktív fél is jócskán kockáztat, ha hanyagolja az óvszert.

Milyen tünetekre, panaszokra lehet számítani STD fertőzések esetén?

Az anális tripper és a végbél klamídia fertőzése bélgörcsökkel, fájdalommal, gennyes váladékcsorgással jár, de előfordul, hogy a tünetek enyhébbek, és inkább viszketés, diszkomfort, végbéltáji teltségérzés tapasztalható, mintha nem tudnál rendesen könnyíteni magadon a toaletten.

Az anális herpesz roppant fájdalmas, láz és nyirokcsomó-duzzanat kíséri, és szinte lehetetlenné válhat a székelés átmenetileg.

A szifilisz tömött, nem fájdalmas, később kifekélyesedő csomót okoz a végbélnyílásban vagy beljebb, szintén fájdalmatlan nyirokcsomó-duzzanattal. Ez pár hét alatt spontán meggyógyul, de ez nem jelenti azt, hogy te is meggyógyultál! Kezelést kell kapnod, különben nemsokára az egész testedet ellepik a kiütések, belázasodhatsz, fájni fog a fejed és az ízületeid, a hajlataidban pedig szemölcsös növedékek jelennek meg.

Ami a HPV fertőzést illeti, nehezen kezelhető, gyakran kiújuló végbéltáji szemölcsöket okozhat, de nagyon fontos tudni, hogy a HPV magas rákkockázatú típusai  végbélrákot is okozhat. Ezért az anális szexet rendszeresen gyakorló emberek jól teszik, ha évente egyszer elmennek végbélrák-szűrésre. A korai felismerés életeket menthet, ezért érdemes élni a lehetőséggel. Nem kevésbé fontos, hogy beoltasd magad a HPV ellen, mert ezt a fertőzést, ami rendkívül gyakori, hatékonyan meg is lehet védőoltással előzni.

Ha tehát anális együttlét után pár nappal, vagy akár pár héten belül tüneteket észlelsz, irány az STD rendelés! Az STD orvosok, más néven nemi gyógyászok fel vannak készülve az efféle problémák ellátására. Egy STD centrumban nyugodtan elmondhatod, hogy mi a gond, és azt sem kell véka alá rejtened, hogy meleg vagy, és anális szexben vettél részt. Ezzel segítesz az orvosodnak, hogy pontosan meg tudja állapítani, mi a bajod, és hatékonyan kezelhessen. Így gyorsan meggyógyulsz és nem kell sokáig szenvedned, illetve kimaradnod a randizásból. Ha ugyanis STD fertőzésed van, a teljes gyógyulásig természetesen tilos a szex, hiszen nyilván nem szeretnél senkit megfertőzni.

Ha nem használsz minden egyes együttléthez óvszert (beleértve az orális szexet is!), járj rendszeresen STD szűrésre! Az időben felfedezett betegségek kezelhetőek, ezért jobb tudni, mint félni!

Nálunk a Belvárosi Orvosi Centrumban STD orvosaink és proktológusaink szükség esetén közösen járnak a végére az anális problémáknak, hogy teljes körű ellátásban részesülhess. Ne habozz tehát segítséget kérni! Weboldalunkon, a www.boc.hu-n többet olvashatsz a végbél betegségeiről és az STD fertőzésekről.

Dr. Tisza Timea

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin