Nagyvilág

Kilenc hónap alatt ezernél is több könyvet dobtak ki az amerikai iskolákból

 

A PEN America összesítése szerint az elmúlt kilenc hónapban ezernél is több, főként rasszizmussal és LMBTQ témákkal foglalkozó könyvet tiltottak ki az iskolai könyvtárakból az Egyesült Államokban, számol be róla a Reuters. Ezeket a köteteket sok esetben a konzervatív szülők és hivatalnokok nyomására távolították el.

A betiltott könyvek között szerepel a Nobel-díjas Toni Morrison regénye, az egy fekete kislányról szóló Nagyonkék, a színész George Takei életrajza arról, hogy japán-amerikai gyermekként a második világháború idején egy kaliforniai internálótáborba került, vagy a karikaturista Maia Kobabe önéletrajzi ihletésű, képregényes kötete, a Gender Queer. Ez utóbbi egyébként az egyik leginkább tiltott könyvnek számít a középiskolákban az NBC szerint.

„A könyvekkel szembeni tiltások az eddigi legnagyobb arányban fordulnak elő, különösen a nem fehér férfi szerzők kötetei esetében. Ami ebben az országban folyik a könyvek iskolai betiltását illetően, az példátlan gyakorisággal, intenzitással és hatékonysággal zajlik” – mondta Jonathan Friedman, a PEN America programigazgatója a szervezet sajtóközleményben.

Az elmúlt hónapokban konzervatív szülők számos államban támadták az iskolákat olyan könyvek miatt, amelyek érintették a szexualitást, vagy amelyek a rasszizmussal úgy foglalkoznak, hogy attól szerintük a fehér gyerekek rosszul érezhetik magukat.

A témával már az országos politika is foglalkozik, április 7-én kongresszusi meghallgatást tartottak a könyveket érintő iskolai tiltásokról és az akadémiai cenzúráról.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin