Utazás

Kigyúrt vikingek, háromnapos melegbuli és Nubbel, az égő szalmababa

Így búcsúztatják a telet Kölnben

fotók: iStock

 

Kigyúrt vikingek, álarcos adoniszok, extrém installációk: a kölni karnevál bár nem kifejezetten LMBTQ-esemény, teljes mértékben az elfogadás jegyében zajlik. Kicsik, nagyok, fiatalok, idősek, heterók, melegek egyaránt látogatják. A farsangi mulatság Németország egyik legmozgalmasabb eseménye, nagyjából másfél millió ember vesz részt rajta évente.

Németország a melegek Mekkája – mondják, bár azon belül is főként Berlint tartják a legek legjének. A fővárosban a kifejezetten meleg közönséget invitáló szálláshelyeknek, kluboknak, bároknak, kocsmáknak és szexshopoknak külön negyede van, de vannak havonta megrendezett extrém tematikus partik, cruising bárok és szaunák, amelyek világszerte híresek, vagy épp hírhedtek.

A Berlintől délnyugatra, úgy bő 6 óra autóútra található Kölnben ugyancsak mozgalmas az élet, főleg a farsangi időszakban. A velencei karnevál után talán a második legnagyobb beöltözős európai mulatság a kölni, ahol évente másfél millió ember gyűlik össze, hogy a hagyományokhoz híven elüldözze a telet. Olasz testvéreseményétől eltérően ez a rendezvény mondhatni sokkal szabadosabb, inkább tekinthető szivárványrendezvénynek, mintsem konzervatív értékeket őrző eseménynek.

A hatalmas installációkon nem egyszer csókolózó férfialakok tűnnek fel, a közönség soraiban pedig vikingnek öltözött izmos macsók, maskarás adoniszok, bőrösök és csillámban úszó királynők vonulnak a civilek mellett.

 

 

Nemcsak a karneváli mulatság, de a teljes hatnapos esemény a tolerancia és elfogadás jegyében zajlik, a rendezvény ideje alatt melegbulikkal és különböző LMBTQ tematikájú programokkal is készülnek a szervezők.

A városban található melegbárok és klubok a hat nap alatt különleges bulikat szerveznek, köztük több circuit és afterpartit, valamint szaunaesteket. A legnagyobb, melegeknek szóló eseménysorozat a három teljes napon keresztül tartó The Sexy Cologne Carnival Circuit Weekend, más néven a The World of Sexy Party, amely összesen 5 különböző programot foglal magában, köztük táncos és cruising bulikkal, amelyeken a világ top circuit lemezlovasai mellett több ezer meleg srác vesz részt.

 

 

Ezekre a partikra az idei évben február 17. és 19. között kerül sor, így még te sem vagy lemaradva, hogy részese legyél egy hatalmas bulinak! A teljes kölni karnevál február 16-tól 22-ig tart majd, az eseménysorozat fénypontja természetesen a felvonulás lesz, amelyre 20-án hétfőn, délelőtt fél 11-től kerül sor Rose Monday Parade néven. A Kölni Karneváli Bizottság (Cologne Carnival Committee)1823 óta minden évben megszervezi ezt a programot, amelyen rendszerint több mint egymillió ember vesz részt.

A levegőben konfetti helyett színes édességek szállnak, virágcsokrok és csókok százait látni, amerre csak nézünk. A jelenlévők jelmezekben, italokkal a kezükben énekelnek, táncolnak és vonulnak, miközben egy emberként kántálják, hogy “Kölle Alaaf”, vagyis „Éljen soká Köln!” A maskarákat tekintve a kölni tivornya nagyban elüt nemcsak a velencei, de a brazil változattól is. Sokan amolyan porosz katonásra veszik a figurát, de ki ne szeretné a szexi férfiakat egyenruhában?

Ha kellően kibuliztuk magunkat és eleget csorgattuk a nyálunkat, akkor sem érdemes csüggedni, ugyanis a parádé másnapján, egyben a farsangi időszak utolsó előtti napján indul csak igazán a banzáj: február 21-én a város összes bárját és éttermét ellepik a helyiek és a turisták, előre koccintva a másnapi nagy eseményre, a Nubbelnek nevezett szalmababa szimbolikus elégetésére. A rituálé során a hiedelem szerint az év bűnei a lángok martalékává válnak. A rendezvényt hamvazószerda követi hagyományos halvacsorákkal. Miután pedig jóllaktunk, eltölthetünk még néhány napot a városban, hogy megcsodáljuk a festői Köln nevezetességeit is, majd hazaindulva ismét készülhetünk a bulizásra, hiszen február 25-én vár minket Budapest legnagyobb havi melegparti eseménye a főváros szívében.

 

 

Máthé Bence

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin