Utazás

Kalóztól mézeskalácsot, szamártól jószerencsét – Bréma varázslatos, karácsonyi hangulata

A lüktető metropolisztól, Hamburgtól alig másfél órára található Brémát kötelező felkeresni, ha a környéken járunk. Óvárosának az év minden szakában varázslatos a hangulata – de talán télen a legcsodálatosabb. Erről két karácsonyi vására és világhírű csokoládéja is gondoskodik.

A település óvárosi része már 1200 éves, és az ősi macskaköveken sétálva a több száz éves, míves cégérekkel ellátott épületek bizony tiszteletet parancsolnak. Híres látnivalói közül nem szabad kihagyni a városházát, ami a központi piactéren áll tucatnyi gyönyörű építészeti mestermű között. A Rathaus 2001 óta az UNESCO-világörökség része, és ha instant időutazásra vágyunk, a városháza előtti téren garantáltan megkapjuk. A másik kihagyhatatlan látnivaló az ugyanitt, a piactér keleti sarkában található Szent Péter-dóm. A város ikonikus ikertornyait adó templom helyén már 1200 évvel ezelőtt, 789-ben felhúztak egy fatemplomot, de a jelenleg itt álló se mai darab, egyes részei majdnem ezer évesek – az „új” templomot 1035-ben kezdték építeni.

 

 

És ha már a piactéren járunk, csak a városháza mögé kell elsétálnunk a város leghíresebb szülötteiért. Mert lehet, hogy semmi sem jut eszedbe Brémáról, de a brémai muzsikusokról mindenki hallott már. A Grimm-testvérek jóvoltából világhírű jószágok szobrát itt találjuk – ne menjünk tovább anélkül, hogy ne dörzsöltük volna meg a lábukat! Ha így teszünk, akkor a legenda szerint egy nap még biztosan visszatérünk Brémába. (Ne zavarjon össze minket, hogy a négyesfogatról több szobrot is mintáztak az idők során, az eredeti, a legautentikusabb, egyben a leghíresebb bizony ez, a városházánál található darab.) Éppen a dörzsölés miatt a szamár patája gyönyörűen fénylik – a többieké nem, mert még a magasabbak is csupán a kutya lábáig érnek fel. Rejtély, hogy miért dörzsölték egyesek ugyanígy fényesre az idők során a szamár száját, mert hát ahhoz nem jár ám legenda.

Ha kipipáltuk a kötelező látnivalókat, akkor ideje belevetni magunkat a karácsonyi vásár forgatagába! A hagyomány szerint a legjobb karácsonyi vásárokat Németországban találjuk (és tényleg, az európai listákon rendre több német versenyző is előfordul), valamint szó szerint minden városnak megvan a sajátja. Naná, hogy Bréma is osztozik ebben a varázslatos ünnepi szokásban, és hát hol máshol lehetne a híres Weihnachtsmarkt, mint a… Pontosan, itt van a már általunk is alaposan körbejárt piactéren. A több száz, fényesen kivilágított karácsonyi bódé pedig kedélyesen kínálja a forralt bort (Glühwein) és a ropogós, szaftos kolbászt (Bratwurst), az égő cukorsüveggel kínált krampampulit (Feuerzangenbowle) és a forró tócsnit (Reibekuchen). Ez utóbbi már azért is veszélyes eledel, mert könnyedén parázs vita alakulhat ki, hogy mi a „rendes” magyar neve, és mi inkább ne merüljünk el a lapcsánka-lepcsánka vitában. Helyette a karácsonyi vásárt felfedező, vezetett túrán is részt vehetünk.

 

 

 

Aki még bírja szusszal, az ezután veheti az irányt Bréma másik karácsonyi vására felé! Bizony, kettő is van a városban, és csupán ötszáz métert kell sétálnunk a középkori verzióhoz. A folyóparton található a Schlachte-Zauber, ahol a város egykori kikötőjében autentikus jelmezekbe bújt árusokat és az egykori folyami-tengeri világot megidéző hangulatot találunk – mindezt pedig karácsonyi köntösbe bújtatva. Mert hát ki ne szeretne egy kalóztól vásárolni mézeskalácsot?

Az édes falatoknál tartva, Bréma messze földön híres a csokoládéjáról, méghozzá a Hachez márkának hála. Az 1890-ben alapított cég a mai napig üzemel, termékeiket a városban mindenhol megtalálhatjuk, de a legfinomabb falatokért a Hachez üzletét is érdemes felkeresni. 2012 óta Chocoversum néven saját csokoládémúzeumuk mutatja be a nevezetes édesség készítésének titkait – ezt azonban Hamburgban keressük, ahol 90 perces túrák során merülhetünk el a fortélyokban.

Ami a város LMBTQ életét illeti, rendre elhangzik, hogy az kicsi, de cserébe roppant barátságos. A „kicsit” azért rögtön idézőjelbe is tennénk, mert ahol több melegbár, kávézó, rendszeres parti, sőt, ahogy egynél több cruising hely is üzemel, azt bizony sok félmilliós város megirigyelhetné.

Érdemes megemlíteni, hogy Brémának saját pride felvonulása is van, amin tízezren vettek részt idén. Jó lesz észben tartani, hogy a következő 2020-ban augusztus 22-re esik – sose tudni, hátha ügyesen dörzsöltük a szamár lábát, és a nyári időszakban térünk vissza.

Kocsis G. János

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin