Kultúra

Idén is rengeteg queer programmal vár a Magic Mirror a Sziget Fesztiválon

Temérdek izgalmas és érdekfeszítő programmal várja látogatóit a Magic Mirror, a Sziget Fesztivál LMBTQ-sátra. A queer célközönséget megcélzó helyszín célja, hogy minél sokrétűbben mutassa be a közösségünk sokszínűségét. Éppen ezért a mainstream zenét játszó előadók mellett kevésbé látható, underground és egyéb zenei stílust képviselő előadókat, valamint kortárs táncosokat is színpadra invitál, továbbá 2022-ben sem maradnak el az aktuális LMBTQ-témákat feszegető kerekasztal-beszélgetések.A fesztivál első napján kapásból az eseménysorozat két fő programjának lehetünk részesei: délután 5 órától a napi angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés, a Mirror Talks Genderplayground című diskurzusára érkezik a Tobi színei című, egy transz fiú életútját és vívódásait bemutató magyar film rendezője és főszereplője, Bakony Alexa és Tuza Tóbiás. Hozzájuk csatlakozik Lylybeth Merle francia előadóművész, aki egy 15 perces rövidfilmjében mutatja be, hogy a férfi és női kategórián kívül miként viszonyulhatunk saját identitásunkhoz. A beszélgetés során a résztvevők tabuk nélkül feszegetik a gender-témát, miszerint az emberek egyre szabadabban választhatják meg társadalmi nemüket. Míg a beszélgetés előtt levetített Tobi színei című film remek alapanyagot ad a témához, addig a szintén vendégként érkező Vay Blanka a nemrég megjelent könyvében taglalja, milyen transznemű nőként megküzdeni a heteronormatív világgal, pláne, ha a harmincas éveid második felében eszmélsz csak rá: rossz testbe születtél.A nap méltó lezárása lesz a Queer House Party bulija. A londoni formáció arról lett ismert, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a Zoom-on kezdtek házibulikat streamelni, majd a korlátozások feloldásával először országos turnéra indultak, azóta pedig egyre inkább meghódítják egész Európát. Koncepciójuk több mint izgalmas: drag táncosokkal és lemezlovasokkal színesítik előadásukat.

 

photo: Kristóf Hölvényi /Rockstar Photographers www.instagram.com/kristofholvenyi/

Az OMOH Day&Night programon pénteken vehetnek részt a bulizni vágyók. A közismert magyar LMBTQ bulisorozat a Magic Mirorral összefogva szinte egy teljes napon át kínál a kollektívájához tartozó fellépőket. Az OMOH Moves délután mozgat át bennünket, míg Yinna analóg kísérleti zenéjével este fél 9-től találkozhatnak az ott lévők. Az éjszaka is az igazi ínyenceké: az OMOH két alapítója, Menishu és Alexandr mellett londonból érkezett vendégük, Josh Caffe pakol fel jobbnál jobb house-lemezeket.Szombat este az orosz-német formáció, a Sado Opera ad koncertet, míg az éjszaka a Sweetie Darling nevű holland bulisorozaté. Ők a Magic Mirror egyetlen visszatérő fellépői 2019-ből. A táncosokkal – többek között Vogue-osokkal – színpadra lépő DJ-páros a popzenét képviseli, előadásmódjuk ugyanakkor egyedi és különleges. Fellépésüket még különlegesebbé varázsolja a holland Amber Vineyard, aki a Mirror-sátor vogue fellépője is lesz augusztus 15-én, a fesztivált záró Voguing Ballroom Night-on. A vogue-tematikához kapcsolódik még Raisha Cosima neve, aki egész héten Vogue workshopot tart majd, és megtanítja az alapvető vogue tánclépéseket, majd tudását élesben is megmutatja a záró éjszakán.

A Voguing Ballroom Night napján a közönség a Port Authority című filmet is láthatja, amely a fesztivál eleji kerekasztal-beszélgetéshez hasonlóan szintén a transz emberek kálváriáját mutatja be – ám ez esetben az ellenkező szemszögből. Az Egyesült Államokban játszódó filmben egy vidéki fiatal fiú költözik fel a nagyvárosba, ahol beleszeret egy vogue-közösséghez tartozó lányba. Idővel kiderül, hogy a lány transznemű, aminek folytán a szerelmesek konfliktusba keverednek egymással, majd végigkövethetjük, hogy a fiú hogyan találja meg az elfogadáshoz vezető utat.A Magic Mirror sátor programjaihoz tartozik még a francia-kanadai Gerard Reyes csütörtöki táncelőadása, valamint az Ukrán éjszaka a szabadságért. Utóbbi a jelenlegi háborús helyzet érintettjeivel való szolidaritás jegyében zajlik, így adományokkal is segíthetjük Ukrajna újjáépítését. Miközben a főként popzenében utazó Constantine-t, valamint DJ E.Linát és DJ MIURA-t hallgatjuk, addig a Marie Chouinard kanadai koreográfus táncosaként hazánkba már többször is ellátogató Reyes saját táncdarabját adja elő a nagyérdeműnek The Principle of Pleasure, azaz Az öröm elve címen. Az egy órás előadás során a szexuális terapeutaként is tevékenykedő táncos-koreográfus megidézi a melegklubok hangulatát, miközben a BDSM-fétis irányába kikacsintva mozog többek között Janet Jackson számaira.Az öt nap folyamán a hazai leszbikus közösség kedvelt bulisorozata, a WOW is felforrosítja majd a hangulatot, valamint a Magic Mirror sátor főattrakciójaként visszatér a 2017-es LIMBO nevű nagy sikerű produkció rendezője egy vadiúj, kifejezetten erre az alkalomra komponált show-val. A premierről mi nem árulunk el semmit, ez legyen mindenkinek meglepetés!

Vági Bence

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin