Nagyvilág

Homofób tömeg rohant le egy drag show-t Bejrútban

Egy bejrúti bár adott otthont augusztus 23-án egy drag show-nak, amelynek házigazdái két libanoni előadó, Latiza Bombe és Emma Gration voltak. Kezdés után nem sokkal azonban már be is kellett fejezniük a műsort, mert figyelmeztették őket, hogy dühös tömeg közeledik a helyszín felé.

„Itt vagyunk, létezünk, és senki sem fog elhallgattatni minket. Ahhoz azonban, hogy folytatni tudjuk, amit csinálunk, néha okosan kell cselekednünk. Sajnos rövidre kell zárnunk a műsort” – mondta Emma Gration a színpadról. Ezután a fellépők és a jelenlévők egy része az öltözőbe menekültek, mialatt a konzervatív keresztényekből álló, homofób rigmusokat skandáló, feldühödött tömeg megérkezett. A Reutersnek nyilatkozó szemtanú szerint a tömeg ordibált, köpködtek, és azt kiabálták, hogy „undorodnak” az eseménytől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Latiza Bombé (@latizabombe) által megosztott bejegyzés

 

Negyven perc után megérkeztek a rendőrök és szétoszlatták a tömeget, így a bárban tartózkodók biztonságban távozhattak. A helyszín előtt készült és a közösségi médiában megosztott felvétel szerint az ordibáló csoport tagjai egy Libanonban működő, LMBTQ-ellenes keresztény mozgalom, az “Isten katonái” csoport tagjai voltak.

A libanoni LMBTQ közösség elleni gyűlöletbeszéd egyre növekszik, és ebből egyformán kiveszik a részüket a különböző vallások konzervatívjai. Hassan Nasrallah, a nagyhatalmú síita fegyveres csoport, a Hezbollah vezetője szerint a homoszexualitás „közvetlen veszélyt” jelent Libanonra, és szembe kell szállni vele.

Libanon volt az első arab ország, ahol 2017-ben pride hetet tartottak, és általánosságban biztonságos menedéknek számított az erősen homofób Közel-Keleten. Az Amnesty International aggodalmának adott hangot a mostani incidens miatt, mert ez is jelzi az LMBTQ-jogok romló helyzetét, ezért a szervezet sürgette a libanoni kormányt, hogy biztosítson védelmet mindenki számára, nemi identitástól vagy szexuális orientációtól függetlenül.

Hogy erre mennyire lehet számítani a kormánytól, az jó kérdés, főleg azok után, hogy Abbas Halabi oktatási miniszter épp ezen a héten tiltotta meg a nyári iskolák számára egy klasszikus társasjáték, a Snakes and Ladders használatát, mert a játék teljesen ártatlan színeibe a miniszter belelátta a szivárványzászlót. Amikor az Al-Nahar napilap szembesítette azzal, hogy a semleges színeknek semmi közük az LMBTQ közösséghez, a miniszter továbbra is kitartott a döntése mellett, és a jövőbeli félreértések érdekében inkább lefoglaltatta a társasjátékot az iskoláktól.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin