Utazás

Holle anyó dunnája alatt – Hófödte úti célok

Ki ne ismerné a klasszikus Grimm-mesékből Holle anyót, aki télen minél erősebben rázza a dunnáját, annál több hó hullik az égből? Az viszont talán kevésbé ismert, hogy a Grimm-testvérek gyűjtésében szereplő anyó egy legalább ezeréves nőalak, akinek személyét a kutatók egészen egy újkőkori anyaistennőig vezetik vissza.

Karácsonyi öko-keksz ódon kulisszák között

 

© GNTB / Matthias F. Schmidt

 

Holle anyó történetét 2006-ban még a Németország legszebb meséjének járó díjjal is kitüntették, és alakja Türingia tartományban a mai napig elevenen él. Több településen kapcsolódik hozzá valamilyen népszokás, sőt, Gotha városában úgy tartják, az ottani Fehér-kútban (egy ma már lefedett és a legendák szerint feneketlen kútban) vigyázott a leendő gyermekekre, amíg el nem jött az idő, hogy azok megszülessenek. A hagyomány eleve erre a vidékre teszi a történetét, így ha megrázza a dunnáját és vastag hópaplan alá kerül a táj, érdemes a tartományi főváros, Erfurt felé venni az irányt. Főleg azért, mert a város jelképének számító Dómnál találjuk az ország egyik legnagyobb történelmi piacterét, így nem véletlen, hogy ha igazán hangulatos karácsonyi vásárra vágyunk, akkor ide érdemes ellátogatni.

A hagyományos kézműves termékeket, finomságokat és gyönyörű karácsonyi díszeket árusító standokat persze máshol is megtaláljuk, a mesebeli, ódon hangulatot maga a tér garantálja. A Dóm és a mellette álló Szent Szeverus-templom között egy hosszú, széles lépcsősor, a Domstufen fut. Az így összekapcsolt egyházi épületegyüttes a német gótika igazi remekműve – külön említést érdemel az itt található Gloriosa, a világ legnagyobb szabadon lengő középkori harangja, amelyet 1497-ben öntöttek.

A lépcsősor alján egy másik érdekességet találunk, a karácsonyi vásár idejére itt terem „Az elvarázsolt erdő” – a helyi művészek által kézzel készített mesefigurákkal 1958 óta egy nagy fenyőerdőt népesítenek be. Miközben mindent áthatnak a régi hagyományok, azért természetesen a modern idők is jelen vannak. A gyerekek számára egy öko-sütöde működik, ahol sok mindent megtudhatnak a türingiai biogazdálkodásról, amíg a karácsonyi kekszek illatozni kezdenek a sütőben. Hol terem a gabona? Mit csinál másképp egy öko-gazdálkodó? Miért olyan egészséges a teljes kiőrlésű gabona? A saját készítésű kekszeket természetesen haza lehet vinni – vagy helyben elrágcsálni.

Meglepő lehet, de karácsonyi fények nemcsak a téren vannak, hanem tovább is folytatódnak. A Dóm alatti, középkori Felsenkeller boltozata alá az ország minden tájáról érkező virágkötők költöznek, akik itt mutatják be fantáziadús ünnepi virágdíszeiket. Ilyenkor az adventi koszorúk, a feldíszített karácsonyfák, a karácsonyfadíszek, az ünnepi kiegészítők és a virágdíszek teljesen beborítják a hosszú pincefolyosókat.

A közismert körülmények között ugyan az erfurti karácsonyi vásárt nem tartják meg idén, máskor azonban évente több mint kétmillió látogató keresi fel decemberben a hangulatos Dóm teret.

 

A világ leghosszabb vára

 

 

© GNTB / Burghauser Touristik GmbH

 

Ki gondolná, hogy a Guinness Rekordok Könyve olyan kategóriát is jegyez, mint a világ leghosszabb vára? A megtisztelő címet jelentő 1051 méterrel egy bajor kisváros, Burghausen azonos nevű vára büszkélkedhet. Ez nemcsak a leghosszabb, hanem egyben az ország egyik legnagyobb gótikus vára is. A több mint ezer éve alapított erődítmény alakját a stratégiai fontossággal bíró, szinte bevehetetlen várhegy is befolyásolta. Így alakult ki végül az az épületegyüttes, amelyben a fellegvárhoz még további öt (egykor hat) újabb várudvar csatlakozik. Ezeket masszív hidak és kapuk választják el egymástól, az erődcsoportot pedig őrtornyok és erődített várfal fogja körbe.

Nem csoda, hogy a régió legerősebb erődítményévé váló Burghausen őrizte a bajor hercegi kincstárat, és egyben a mindenkori hercegi hitvesek és özvegyek lakhelyeként szolgált. A gótikus falak azonban szecessziós kincseket is rejtenek: a Liebenwein-toronyban élt és alkotott csaknem három évtizeden át a festő Maximilian Liebenwein, a bécsi szecesszió fontos alakja. Épp lovagregény-tematikához keresett ihletet, amikor egy utazás során eljutott Burghausenbe, és meglátta az egész óváros felett elnyúló várat. Hamarosan berendezkedett a legnagyobb tornyában, ahol kialakította a műtermét.

Persze a világ leghosszabb vára sem maradhat ki az ünnepi készülődésből: minden decemberben három hétvégén keresztül az óvárossal együtt egy óriási karácsonyi vásárnak adnak otthont, és a várudvarok ilyenkor ünnepi fényekbe borulnak.

Kocsis G. János

Twitter: @Kocsis_G_Janos

Instagram: @Kocsis_G_Janos 

Ez a cikk a Humen Magazin decemberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin