EgészségLifestyle

HIV – „Még mindig nagyon alacsony az önkéntes szűrések száma”

Megérkeztek a 2017-es statisztikák a magyarországi HIV- és AIDS helyzetről. Az eredményekről Takács Sándorral, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat munkatársával beszélgettünk. 

Hogyan alakult a HIV-betegek száma 2017-ben? Hogy fogadtátok az eredményeket?

2017-ben 223 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 3567-re emelkedett. 2017 végéig 8-an haltak meg, és az előző évhez hasonlóan, még mind nagyon sokan, 52-en betegedtek meg AIDS-ben, amely egy több éves kezeletlen HIV fertőzést feltételez.

Ezért is kell tesztre járni, mert az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig élhet, mint a nem fertőzött társai, de megfelelő életvezetés mellett nem is fertőzi tovább a többi embert.

Az adatokból is jól látható, hogy az újonnan regisztrált HIV fertőzések száma lényegében nem csökken, az országos szinten alacsony szűrési hajlandóság miatt, ennek többszöröse lehet a rejtett esetek száma.

Hogyan alakult a szűrések száma? Milyen a tendencia az elmúlt időszakban?

„Ha a hegy nem megy…” A Karolina Rendelő 2017-ben korábbi évekhez képest csaknem megduplázta a szűrések számát, köszönhetően a már elérhető és jól alkalmazható teszteknek, valamint a szervezeti és intézményi együttműködéseknek. Ezzel együtt az látható, hogy a leghatékonyabb és legeredményesebb szűrések az úgynevezett „kampányszűrések” voltak, ahol az emberek ’helyébe’ közvetlen életterükbe, vagy a különböző szórakozóhelyekre települtünk ki. Országos szinten még mindig nagyon alacsony az önkéntes szűrések száma.

Milyen segítséget nyújt ma az állam a HIV-szűrés és prevenció kapcsán?

Az utóbbi években nehezebbé vált a finanszírozás, speciálisan az MSM (Men who have sex with men) populáció, mint célcsoport számára csoportosított pályázati lehetőség nincs, a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport sem működik.

Állami segítséggel elképzelhető hogy kedvezőbb eredmények születhetnek?

Miután a HIV-vel élők részére rendelkezésre áll az eredményes és hatékony gyógyszeres terápia adta lehetőség, amellyel a továbbfertőzések aránya minimális szintre csökkenthető, a legfontosabb feladat, hogy az eddig ismeretlen eseteket felderítsük, és mindenki megkapja az ART-t. Vagyis alapvetően a szűrésszámok drasztikus emelésére van szükség. Minél több a szűrésre jelentkező személy, annál több lehet a kiszűrtek aránya, akiket terápiába irányítva, megelőzhető a további pandémia.

Mi a helyzet más nemi betegségekkel? Erre van bármilyen rálátásunk?

Jelenleg nagyon várunk a „2017. évi Szexuális úton terjedő fertőzésekről szóló jelentés+ éves statisztikájára, sajnos még nem jelent meg az ÁNTSZ honlapján. Ebben a gonorrhoea, chlamydia és szifilisz fertőzések bejelentett adatairól tájékozódhatunk. 2016-ról 2017-re a szifilisz fertőzés arányaiban történt nagy emelkedés, ami tekintve, hogy jelenleg nyugat-európában szifilisz járvány tapasztalható, hazánkban is jelentős emelkedést mutathat a tavalyi évben is.

A PrEP-pel ugyancsak hatékony, gyógyszeres fegyver lehet a HIV terjedése ellen?

Magyarországon legálisan PrEP céljából alkalmazott HIV ellenes készítményt nem lehet beszerezni, de az emberek érdeklődnek, hozzánk is egyre többen fordulnak tanácsadásért ezzel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban számos nemzetközi tanulmány és kutatási eredmény áll rendelkezésre, az alkalmazás hatékonyságáról, alkalmazási feltételeiről. Aktív diskurzus indult el ebben a témában, mivel megjelentek az olcsóbb, könnyebben elérhető generikus gyógyszerek. Tehát beszélnünk kell róla, felhasználva ezt a prevenciós lehetőséget is.

Hol vannak szűrési lehetőség Budapesten és vidéken és milyenek ezek?

Az elérhető szűrőállomások listája honlapunkon (www.anonimaids.hu) is megtalálhatók. Vidéken alapvetően a bőr- és nemibeteg gondozók és megyei ÁNTSZ kirendeltségek végzik a HIV szűrést, valamint civilek is szerveznekszűréseket. Budapesten több lehetőség van, illetőleg itt is civilek szerveznek alkalmanként kampányszűréseket. Találkozhatnak velünk is bárokban, kávézókban, szaunákban, tematikus rendezvényeken havonta több alkalommal is.

Cím: 1113 Budapest, Karolina út 35/b Weblap: www.anonimaids.hu Facebook: facebook.com/rendelo.karolina/ E-mail: segitseg@anonimaids.hu Telefon: +36 1 466 9283

Sándorral korábban már beszélgettünk a Grindr-botrány kapcsán a magyar HIV-betegek adatainak jogi védelméről:

Grindr-botrány: Magyarországon jól szabályozott a HIV adatok védelme

 

Kanicsár Ádám András

Instagram: @kanicsar

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin