Kultúra

Herstory – Dame Edna Everage, az ausztrál gigasztár

Tisztán él emlékeimben a jelenet, ahogy gyerekként a televízió előtt ülve az állami csatornán egyszer csak felbukkan egy orgonalila hajú idős hölgy olyan ruhában és szemüvegben, amilyen a falumbeli kontyos nénik legvadabb álmaiban se jön elő. Ma már tudom, amit akkor még sok évig nem. Ő egy drag queen volt, méghozzá az ausztrál komika, Dame Edna Everage.

 

Dame Edna Everage

 

Először is: egy Edna Everage-et bemutató cikk bevezetésben nem szabad szó nélkül elmenni a paróka, a csilli-villi kosztümök és a több kiló smink mögött rejtőző férfi, Barry Humphries mellett. Az idén 84. évét taposó férfinak köszönhető, hogy az ötvenes években megszületett a karakter. Hozzá kell tenni, hogy Humphries-nak nem Edna az egyetlen alteregója, azonban ő hozta meg számára az átütő sikert mind Ausztráliában, mind a nemzetközi porondon. De Barry Humphries emellett filmes producerként, forgatókönyvíróként, színművészként is elismert figura, sőt, tehetséges tájképfestőként is számon tartják odahaza. Mindemellett a női nem nagy rajongója, élete során három feleséget is elfogyasztott; a negyedikkel 28 éve él házasságban.

De mi a vezérfonal, ha Edna Everage életével és munkásságával szeretnénk megismerkedni? Talán Humphries 1989-ben írt életrajzi könyve, a My Gorgeous Life (Csodálatos életem) lehet leginkább segítségünkre, amelynek bár Edna a szerzője és a non-fiction műfajába sorolt mű, de természetesen megszemélyesítője tollából fakad. Ezen alkotásból megtudhatjuk, hogy főszereplőnk Edna May Beazley néven született a dél-ausztráliai Wagga Wagga városában, és első fellépése 1955 decemberére tehető – emlékeztetőül: az őt alakító Humphries ekkor 21 éves volt. Debütálása keretében a következő évi Melbourne-i nyári olimpiai játékokra készülő közönségét szórakoztatta. Házas asszonyként, Mrs. Norma Everage néven mutatkozott be, a később legendássá vált „Helló, oposszumaim!” beköszönésével. Sporttal kapcsolatos poénjaihoz kapcsolódik az az eset, amikor arról kérdezték, mi az ausztrál sportolók sikerének titka: „Jó ételek és diéta, friss levegő, szaftos húsok, sok napsütés és az intellektuális kihívások teljes hiánya.”

 

 

Ma divatos kifejezéssel élve stand-upnak is nevezhetnénk, amivel Edna a színpadról nevettette az embereket. Ő volt a túltengő önbizalmú, egomán, ripacs kertvárosi feleség az ausztráliai Melbourne Moonee Ponds negyedéből, aki szabadidejében a világ vezetőit látogatja, és felváltva tartózkodik Los Angeles-i, londoni, sydney-i, svájci, valamint Martha’s Vineyard-i otthonában (utóbbi az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek kedvelt pihenőhelye is). A nyolcvanas években – állítása szerint – maga Ronald Reagan is felhívta, hogy tőle tudja meg, még mindig ő vezeti-e az Amerikai Egyesült Államokat. Később rendszeresen adott ékesszólás-órákat Ausztrália első – és mindmáig utolsó – női miniszterelnökének, Julia Gillardnak.

A karakternek két lánya és két fia született. A legérdekesebb sorsa a nagyobbik nővérnek, Lois-nak volt, akit egy családi kemping során úgy hitték, egy „zsivány koala” elrabolt, de Humphries a Handling Edna, the Unauthorised Biography (Ednával bánni, a nemhivatalos életrajz) című könyvében felfedi, hogy katolikus apácák rabolták el, hogy belőle is apácát neveljenek. Edna 1988-ban özvegyült meg, miután férje, Sir Norman Everage több évnyi kórházi ápolás, prosztatagondok és „herezörgés” miatt jobb létre szenderült. Edna a tiszteletére „A Prosztata Barátai” néven nonprofit szervezetet alapított. Halála órájában sajnos nem tudott jelen lenni, és mivel Mr. Everage minden szervét felajánlotta transzplantációra, mire Edna a kórházba ért, férjét teljes egészében „újrahasznosították” és csak egy fog maradt utána a párna alatt.

 

 

Dame Edna Everage karrierje több mint öt évtizedet ölel fel. Ezalatt megjárta a színház és a film világát, számos sorozatban felbukkant, de még A Simpson családban is emlegették; rendszeresen hívták talk show-kba, nem egynek pedig ő volt a házigazdája. Utóbbiakat így jellemezte: „intim beszélgetés két barát között, ahol az egyik jóval érdekesebb, mint a másik.” Olykor még az is előfordult, hogy Edna volt a házigazda és az őt alakító Humphries vagy valamely másik, általa játszott karakter a vendég. Az első évtizedekben Edna „feleség és szupersztár” volt, majd „megasztár”, végül „gigasztárrá” nőtte ki magát. Humorba ágyazva, de kíméletlenül kritizálta a celebritásokat övező kultuszt, a sznob és prűd elitet, valamint a politika és a divat világát. Mint a legtöbb drag queen, persze a zene világában is megmerítkezett: legemlékezetesebb az 1988-as The Dame Edna Party Experience című albuma.

De nevét nemcsak komikai vénája, televíziós szereplései és zenei munkássága révén őrzi az emlékezet. 2007 tavaszán Melbourne-ben utcát neveztek el róla – a táblaavatási ceremóniát a polgármester vezette, és bár Edna nem tudott részt venni rajta, tíz Edna Everage-hasonmás jelen volt. 2009 óta pedig a város kikötőjében felállított bronzszobra előtt tiszteleghetnek drága oposszumai.        

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

hirdetés
Previous post

Saját LMBTQ-közössége nem látja szívesen a leszbikus miniszterelnököt

Next post

Szombaton kiderül, ki lesz az első Mr Magnum!