Utazás

Három lélegzetelállítóan szép tó, ha a természetet választod a nyáron

Van, ami nem változik: utazni mindig is lehetett biztonságosan, és olyan úti célt is lehetett mindig választani, ami nemcsak biztonságos, de életre szóló élményt nyújt. Bár Németország városaiban Magyarországhoz hasonló korlátozásokkal lehet számolni, a hatalmas ország rengeteg természeti csodát rejt, amiket felkeresve minden másról elfeledkezünk. Németország legnagyobb, legszebb, leginkább turistabarát tavai közül most hármat mutatunk be, amiket érdemes megnézned, ha idén nyáron vagy ősszel hozzájuk visz az utad.

Königssee

 

 

A Berchtesgadeni-Alpokban található Németország legmagasabban fekvő tava, a nyolc kilométer hosszú, 1,2 km széles, legmélyebb pontján 190 méter mély Königssee. A Watzmann-hegy már önmagában lélegzetelállító látvány havas hegycsúcsaival, legmagasabb pontja 2700 méter fölött található. Az osztrák határ közelében lévő hegyhez és a Königssee-hez egy monda is kapcsolódik. Az egykoron uralkodó Watzmann király és családja rettegésben tartotta az itt élőket. Amikor az uralkodó a lovával összetaposott egy parasztcsaládot, a szerencsétlen asszony a legenda szerint megátkozta őt, Isten pedig kővé változtatta a királyt és a családját. Bár testük megkövült, vérük kifolyt, ebből lett a Königssee és az Obersee, amit egy moréna (a gleccserek vagy mozgó jégtakaró által szállított, lerakott kőzettörmelék) választ el a nagyobb méretű Königssee-től. Innen származik a Königssee neve, ami azt jelenti, hogy a király tava. Az elnevezést azzal is kiérdemelte, hogy ez az ország legtisztább tava. A tavat és környékét 1978-ban nemzeti parkká nyilvánították. Bár a tó vize viszonylag hideg, sokan vállalkoznak rá, hogy belecsobbanjanak nyáron. A turisták egy hajótúrán is felfedezhetik a hely szépségét, megcsodálhatják például a hagymakupolás Szent Bertalan templomot is. Aki pedig inkább túrázni szeretne, néhány kilométernyire a tótól felkeresheti az ország legmagasabb, 470 méteres vízesését, a Röthbachfallt.

Mummelsee

A Fekete-erdő Németország egyik legszebb és legnaposabb zöldterülete. Itt található a Mummelsee is, amit valamivel több mint másfél évszázada fedezett fel egy túrázó. A tóhoz természetesen szintén fűződik egy legenda, amely szerint egy sellő él a kristálytiszta vízben. Az emberek annyira szerették, hogy esténként körbetáncolták és -énekelték a tavat, hogy a misztikus lény kedvére tegyenek. A tó a nevét feltehetően arról a fehér tavirózsáról kapta, amely régebben szinte ellepte a felszínét. Mivel erre visz az ország egyik legrégebbi és leghosszabb útja, a Schwarzwaldhochstraße, a turisták is könnyen megközelíthetik a helyet, ahol hotelek, éttermek, szuvenírboltok és bérelhető evezőcsónakok is várnak. Ha meglátogatod a tavat, érdemes egy kicsit távolabb is merészkedned tőle, a Fekete-erdő minden környezetkedvelő embernek hihetetlen felüdülést nyújt. Ha egy picit élénkebb, turisták által jobban felkapott helyet keresel, akkor ajánljuk a Fekete-erdő legnagyobb tavát, a Schluchsee-t is, ahol mindenféle vízi sportot kipróbálhatsz.

Eibsee

 

 

Következzék a harmadik csodálatos tavunk Németország déli részéről! Az Eibsee a bajor Alpokban bújik meg, nyolc apró szigetnek is otthont nyújtva, nem messze az ország legmagasabb, majdnem 3000 méteres hegyétől, a Zugspitzétől. A tavat aukción vásárolta meg egy August Terne nevű üzletember, akinek fiai 1913-ban szállodát nyitottak a tó partján, felismerve a hely turisztikai lehetőségeit. Számításaik beváltak, az Eibsee Hotel a mai napig üzemel, és a család leszármazottjai vezetik. Ahogy a Boden-tavat, az Eibsee-t is körbe lehet biciklizni: ebben az esetben egy nagyjából két óra alatt megtehető távra gondolj, amelynek hossza huszonhat kilométer, a szintkülönbség pedig 380 méter. Ha viszont inkább gyalog sétálnád körbe a természeti szépséget, azt is megteheted, legalább így több időd lesz gyönyörködni az örökzöld fenyvesekben és a kavicsos öblökben. Bár elsősorban nyári úti célokat mutattunk be cikkünkben, de érdemes tudni, hogy az Eibsee télen is bámulatba ejtő, mivel a víz felszíne általában megfagy, így az egész tó egy hatalmas, sík jégfelszínné alakul.

Tegdes Péter

Instagram: @petertegdes

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin