Nagyvilág

Három HIV-vakcinát is tesztelni kezdtek az Egyesült Államokban

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek honlapja szerint három mRNS-alapú HIV-vakcina fázis-1-es vizsgálatát indítja el az USA Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID). A kutatást a NIAID szponzorálja, és egy, az intézet által fenntartott HIV-vakcinákat kutató hálózat végzi majd el a vizsgálatokat – számol be a Telex.

Az intézetet 1984 óta vezető Anthony Fauci úgy nyilatkozott, hogy a HIV elleni vakcina megtalálása nehéz tudományos kihívásnak bizonyult, de a biztonságos és hatékony COVID-19-vakcinák sikere után izgalmas lehetőség adódott rá, hogy kiderítsék, hogy az mRNS-technológia képes-e hasonló sikereket elérni a HIV-fertőzés ellen is.

Az mRNS-vakcinák a szervezetbe juttatnak egy darab genetikai anyagot, ami ráveszi a testet, hogy készítsen néhányat az adott kórokozó egyik fehérjéjből. Az immunrendszer ezeket azonnal legyőzi, és így meg is tanulja, mire kell figyelnie legközelebb, így ha egy kórokozó bekerül a szervezetbe. Nem kell „ismerkednie” vele, azonnal le tudja győzni. Mindezt úgy, hogy nincs szükség egy legyengített, elölt vírust bejuttatni a szervezetbe.

A most induló kutatásban vizsgált mindhárom vakcina a HIV tüskefehérjére koncentrál, ami segít a vírusnak bejutni az emberi sejtekbe. Fontos hangsúlyozni, hogy HIV-fertőzéssel egyik vakcina sem jár.

Fauci egyébként régóta hirdeti, hogy a legalább 50 százalékban hatékony vakcinák kifejlesztése is már nagyon fontos eredmény lenne. Szerinte érdemes a csak részben hatékony vakcinákat is bevetni a HIV elleni küzdelemben, mivel egy 50-60 százalékban hatékony vakcina, a jól szervezett megelőző-programokkal kombinálva, legyőzhetővé teszi a járványt.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin