Kultúra

Girls’ Night Out – Leszbikus rövidfilmek az idei Friss Húson

Március 25. és 31. között hetedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, amit nem véletlenül imád a hazai közönség. Minden évben egyre többen választják a fesztivál vetítéseit, az alkotások telt házzal futnak, a válogatás filmjei pedig rendre eredményesen szerepelnek világszerte. A rendezvénynek idén is a Toldi mozi ad otthont.

 

 

A 2016-os Friss Hús különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje sorra halmozta a nemzetközi fesztiválsikereket, majd Oscar-díjat is nyert. Azok a filmek, amelyek a hazai közönségnek a Friss Húson mutatkoznak be, gyakran kerülnek be Cannes, Szarajevó, Berlin, illetve egyéb A-kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjába.

A komoly szakmai- és sajtófigyelem övezte Friss Hús minden évben a legújabb magyar és külföldi rövidfilmeket tűzi műsorra, de emellett legalább ilyen fontos egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket.

 

„Egy emberről akartam filmet készíteni, aki amúgy tök mellékesen meleg”

 

A kiegészítő kulturális eseményeken, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon az elmúlt években több száz filmkedvelő vett részt. A Friss Hús az első sikeres fesztivál óta eltelt években szakmai programokkal, pitch fórummal és nemzetközi válogatással bővült: a programsorozat keretében éppúgy bemutatkoznak a jövő projektjei, mint az elmúlt két év magyar és nemzetközi rövidfilmes termésének legjava. A program emellett színes keresztmetszetét nyújtja a hazai egyetemeken és képzéseken zajló filmes munkának a diákok alkotásainak bemutatásával.

A Friss Húson tavaly a horror mellett első alkalommal külön LMBTQ válogatás is szerepelt. Tavaly ráadásul a rendezvény #Queer közönségdíját egy magyar rendező, Kis Hajni Szép alak című filmje kapta. Az ebből az alkalommal a rendezőnővel készített interjúnkat megtaláljátok a honlapunkon:

 

„Egy emberről akartam filmet készíteni, aki amúgy tök mellékesen meleg”

 

A tavalyi sikeren felbuzdulva 2019-ben már nem is egy, hanem rögtön két blokkot szentelnek a szervezők az LMBTQ rövidfilmeknek. Örvendetes módon idén olyan nagy számú női filmet neveztek, hogy a #Queer válogatással párhuzamosan Girls’ Night Out néven önálló blokkot kaphatott a leszbikus tematika.

A kifejezetten erős programban szerepel többek között az észak-macedón Goran Stolevski filmje, a Would You Look At Her, ami a világ legjelentősebb független filmfesztiválján, a Sundance-en a legjobb rövidfilm díját nyerte el. A filmben egy mélyen vallásos faluban a fiús Aneta nem várt módon kerül kapcsolatba egy csak férfiaknak szóló egyházi szertartással.

 

Would You Look At Her

 

Szintén a program része Lara Zeidan rendezőnek az idei Berlinalén vetített kisfilmje, a Three Centimetres, amelyben négy barátnő száll be egy óriáskerék kabinjába, és egyikük valami fontosat szeretne megosztani a többiekkel.

 

Three Centimetres

 

Szintén megjárta a Berlinalét az amerikai Nate Trinrud a Pop Rox című darabbal, ami hatalmas együttérzéssel és egy csipetnyi iróniával ábrázolja egy szerelmes kamaszlány érzelmi világát.

 

Pop Rox

 

Az izraeli Atara Frish rövidfilmje, a The Love Letter – nem meglepő módon – egy szerelmeslevélről szól, amit a hadseregben szolgáló fiatal lány, Noa talál a szekrényében.

 

The Love Letter

 

Lauren Minnerath egészen pikáns témaválasztása teszi izgalmassá The Morning After című filmjét, amely a 2016-os amerikai elnökválasztás másnapján, Donald Trump győzelme után játszódik, amikor is pedig Nicole az apja elé áll és bemutatja afro-amerikai barátnőjét.

 

The Morning After

 

A karrierjét színésznőként kezdő, bolgár Slava Doytcheva rendezését, a Whole-t az önmagunkkal való szembenézésnek szenteli: főhősének, Yanának ráadásul ezt egy családi esküvőn kell megtennie.

 

Whole

 

A részletes programért, a #Queer szekció filmjeiért, és persze a Friss Hús teljes kínálatáért érdemes a hivatalos honlapot figyelni. Az azonban biztos, hogy idén is megéri egy kis időre beköltöznünk a Toldi moziba.

A 7. Friss Hús Rövidfilmfesztivált 2019. március 25. és 31. között rendezik meg a Toldi moziban.

https://www.frisshusbudapest.com/

https://www.facebook.com/events/1985828861712553/

Kocsis G. János

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin