Egészség

Fontos információk HIV-vel élőknek a koronavírus idején

Tekintettel a koronavírus miatt kialakult járványhelyzetre, a lakhelyelhagyási korlátozásokra, a Háttér Társaság az elmúlt időszakban a HIV-vel élők gyógyszeres ellátásával kapcsolatban felmerülő kérdésekre kereste a választ. Valamennyi közforgalmú gyógyszertár köteles beszerezni a HIV-gyógyszereket. A HIV/AIDS ambulancia is ki tud állítani e-Receptet, ha a páciens kéri. AZ EESZT-ben is elérhetőek a laboreredmények – olvasható tájékoztatójukban.

A Háttér Társaság alapszabályában rögzített feladatai közé tartozik a HIV-vel élők érdekeinek védelme. E munka részeként a tavalyi évben 176 fő részvételével kérdőíves kutatást készítettek, amelyek eredményeit jelentés formájában tették közzé. 2019 áprilisa óta közösségi találkozókat tartanak HIV-vel élőknek, amiket december óta heti rendszerességgel szerveznek, illetve működtetnek telefonon és e-mailben elérhető HIV-vonalat, amelyre évente 6-800 megkeresés érkezik. A közösségi találkozókon résztvevőkkel Pozitív Szemmel címen magazinunk is rendszeresen interjút készít, a legutóbbihoz a link e cikk végén található.

A felsorolt csatornákon keresztül számos kérdés és visszajelzés fogalmazódott meg az elmúlt hónapokban a HIV-vel élők gyógyszeres ellátását tekintve, amik egy részének külön aktualitást ad a COVID-19 vírus okozta válsághelyzet. Ezekkel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz és Dr. Szlávik Jánoshoz, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezető osztályvezető főorvosáához fordult a szervezet válaszért.

 

 

Több HIV-vel élő jelezte, hogy a gyógyszertár megtagadta a HIV kezelésére szolgáló gyógyszer beszerzését arra hivatkozva, hogy a gyógyszer nagy értékű, és nem vállalják a kockázatot. A NEAK kiemelte, hogy ugyan a gyógyszertáraknak nincsen készletezési kötelezettsége, de a gyógyszerész köteles a gyógyszer beszerzését felajánlani, ennek legkorábbi időpontjának megjelölésével. Valamennyi közforgalmú gyógyszertár köteles tehát beszerezni a HIV gyógyszereket. A közforgalmú gyógyszertárak listája itt elérhető online. 

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a Szent László kórház HIV/AIDS ambulanciája is ki tud állítani e-Receptet, ha a páciens kéri. A koronavírus veszélyhelyzet alatt a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás távkonzultáció során is történhet, így a gyógyszer felírásához nem kell a kórházat felkeresned, ezzel csökkenthető a járványhelyzet miatti kockázat.

Az e-Recept mellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térben (EESZT) a laboreredmények is elérhetőek, így ügyfélkapus bejelentkezés után bármikor hozzáférhetsz azokhoz az interneten keresztül. Ha az eredményeket mégsem találod, fordulj a Háttér HIV/AIDS programjához, és segítenek a probléma megoldásában.

Ne feledd, hogy az EESZT-ben tárolt adatokhoz nem csak HIV/AIDS orvosaid, hanem valamennyi egészségügyi szolgáltató hozzáférhet. Ha nem szeretnéd, hogy HIV-státuszodhoz más orvosok, gyógyszertárak hozzáférjenek, ügyfélkapus bejelentkezés után ezt egy egyszerű beállítással le tudod tiltani.

Ha bármi további kérdésed merülne fel, vagy az egészségügyi ellátás igénybevétele során nehézségbe ütközöl vagy szabálytalansággal találkozol, jelezd azt a Háttér Társaság HIV/AIDS programjának! Szükség esetén a Jogsegélyszolgálat ingyenes jogi segítséget is tud nyújtani.

 

„A 17 éves lányunokám is tudja, hogy HIV-vel élek, és ezt a legnagyobb természetességgel kezeli”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin