Hírek

Felfedte magát a férfi, aki a világon másodikként gyógyult ki a HIV-ből

Tavaly márciusban járta be a világsajtót a bejelentés, miszerint tíz év után újabb HIV-vel élő vált vírusmentessé. A „londoni betegként” elhíresült páciens egy évvel a hivatalos bejelentés után most úgy döntött, felfedi személyazonosságát: ő Adam Castillejo, egy Venezuelában született, de Nagy-Britanniában élő 40 éves férfi. A The New York Times készített vele és HIV-vel foglakozó szakemberekkel interjút.

Castillejo 2003 óta élt HIV-vel, majd 2013-ban Hodgkin-limfómát állapítottak meg nála, amelyet négy évvel ezelőtt csontvelőből vett őssejt-transzplantációval kezeltek. Csodálatos gyógyulását is ennek köszönheti, a donornak ugyanis, akitől az őssejteket kapta, egy ritka génmutációja van, amely ellenáll a HIV-vírusnak. Castillejo 2017 őszén hagyta abba a gyógyszerek szedését és a vizsgálatok azóta sem mutatták ki szervezetében a vírus nyomát.

 

Fotó: Andrew Testa, The New York Times

 

Nem szeretném, hogy az emberek azt higgyék, kiválasztott vagyok. Nem, egyszerűen ez történt. Jó helyen voltam, valószínűleg jó időben” – nyilatkozta az amerikai lapnak. Orvosai is hangsúlyozzák, hogy akármennyire is örvendetes Adam gyógyulása, a módszer az esetek döntő többségében nem működne. Azonban reményt ad: a HIV igenis leküzdhető, csupán meg kell találni a mindenkire egyaránt alkalmazható, költséghatékony módját.

Érdekesség, hogy az első páciens, a „berlini betegként” elhíresült Timothy Brown esetében is hasonló megoldás segített: a leukémiával diagnosztizált férfinél is őssejt-transzplantációt alkalmaztak, valamint sugárkezelést. A szakemberek számára mindez azt bizonyítja, hogy nem anomáliáról volt szó, hiszen már két beteg is hasonlóan gyógyult meg.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin