Hírek

Elüldözték hazájából az orosz youtubert, amiért egy meleg férfival beszélgetett

Victoria Pich / fotó: Instagram

 

A 25 éves Victoria Pich 2013 óta gyárt szórakoztató videókat a YouTube-ra, ahol két millió feliratkozója van. Tavaly aztán komolyabb vizekre akart evezni, és a könnyed kisfilmek mellett egy új sorozatot indított Valódi beszélgetés címen. A minta az amerikai HiHo Kids csatorna hasonló sorozata volt, ahol a legkülönbözőbb emberekkel találkozhattak a gyerekek és tehettek fel kérdéseket. Olyan személyeket mutattak be, akikről ritkán esik szó, de megismerésükkel az elfogadást lehet segíteni. Így kerülnek a hasonló műsorokba például válóperes ügyvédek, törpe méretű emberek, egykori bandatagok, vagy épp nagyon fiatalon anyává váló nők is.

Pich ezt a formátumot indította el, csak az orosz hétköznapokhoz igazítva. Az elgondolás nála is működött – egészen addig, amíg meg nem hívott a műsorába egy meleg férfit. Vendége egy 21 éves grafikus, Makszim Pankratov volt, az epizód pedig gyorsan elérte a milliós nézettséget. Pich a CodaStory magazinnak mesélte el, nagyon büszke volt erre a videóra, és arra nagyon vigyázott, hogy például olyasmi, mint a szex még közvetetten se kerüljön szóba.

 

Makszim Pankratov

 

Egy “családi értékek” mellett kiálló szervezet mégis bepanaszolta őket az internet és a telekommunikáció ellenőrzéséért felelős orosz hatóságnál. És bár a Roskomnadzor úgy ítélte meg, hogy semmiféle törvénysértés nem történt, az orosz parlament alsóházának homofób alelnöke, Pjotr Tolsztoj aktivizálta magát. (Nem holmi névrokon, valóban az író Lev Tolsztoj rokona, a Háború és béke és az Anna Karenina szerzőjének ük-ükunokája.)

Tolsztoj szerint a kérdéses videó “etikailag elfogadhatatlan és erkölcstelen”, és kinyilatkoztatásának súlyos következményei lettek – mozgásba lendült a kézivezérelt orosz államgépezet.

Eljárás indult Pich ellen, amiért megsértette a hírhedt “melegpropaganda-ellenes” törvényt, amely szerint tilos “reklámozni” a kiskorúaknak a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat. Mindezt azok után, hogy Pich videójában semmiféle reklámozás nem volt, ahogy szexuális kapcsolat sem, és a Roskomnadzor vizsgálata is erre jutott.

De itt nem álltak meg. Az államügyészi hivatal a videó miatt gyermekek elleni szexuális erőszakkal(!) vádolta meg a youtubert, és a büntető törvénykönyv azon passzusa alapján indítottak vizsgálatot, ami a pedofíliára és a gyermekpornográfiára vonatkozik.

Pich nem csak ezt a videót, de inkább a teljes sorozatot törölte a videómegosztóról, de hiába. A média ráugrott a sztorira, a nőt kihallgatta rendőrség, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy példát fognak statuálni vele.

Nem maradt más választása, elmenekült Oroszországból.

Jelenleg Kaliforniában él, álmatlan éjszakái vannak, és hiába hiányzik az otthona, retteg visszatérni az országba. Ahogy mondja, hiába zárnák le az ügyét, azt Oroszorszgában bármikor újra lehet nyitni.

“Mit csináltunk? Csupán megkérdeztünk egy embert az életéről. Ha tudtam volna, hogy ilyen következményekkel jár, soha nem csináltam volna meg ezt a videót.”

A kisfilmben szereplő Pankratovot a kisfilm óta felismerik az utcán. Előfordult, hogy megtámadták, és halálos fenyegetéseket is kapott, ezért szeretne Európába menekülni.

És nem csak ő. A Levada közvélemény-kutató felmérése szerint a 18-24 év közötti orosz fiatalok 53 százalék szeretne emigrálni az országból – ez a legmagasabb arány, amit valaha mértek.

 

 

Az Eurovízió orosz indulói a homofób csecsen elnökből csinálnak hülyét

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin