Nagyvilág

Először tart amerikai város Transznemű Történeti Hónapot

Augusztus mostantól Transznemű Történeti Hónap lesz San Franciscóban, így ismerve el a transzneműek jogegyenlőségének megvalósítása érdekében még hátralévő munkát. Augusztus 24-én San Francisco polgármestere, London Breed aláírta a Hónapot hivatalosan elismerő nyilatkozatot. Az eseményen több transz aktivista és politikus is jelen volt.

Az emberek hajlamosak a kormánynak tulajdonítani a vívmányokat” – mondta Breed városházi beszédében. „De meg kell mondanom, hogy Önöknek és az Önökhöz hasonlóaknak köszönhetjük, hogy rendkívüli programokat tudtunk elindítani.

Az újonnan létrehozott Hónap az első ilyen jellegű lesz az Amerikai Egyesült Államokban, és Breed kijelentette, hogy ez a transz aktivisták által a múltban és a jelenben végzett munka eredménye.

Az aláírás időpontja és a hónap kiválasztása nem véletlen, egybeesik ugyanis a Compton’s Cafeteriában lezajlott felkelés 55. évfordulójával, amely a Compton’s Cafeteria tulajdonosai és a San Franciscó-i rendőrség elleni felkelés volt és fekete, valamint latinó transz nők és drag queenek vezették.

Becslések szerint 1966 augusztusában mintegy 60 ember állt ellen a rendőröknek, miután azok zaklatni kezdték a hely vendégeit. Az egyenlőségért folytatott harc akkor kezdődött meg San Franciscóban, amikor valaki egy csésze forró kávét öntött az egyik rendőr arcába.

Az eseményre három évvel a stonewalli zavargások előtt került sor, így gyakran az LMBTQ jogokért szervezett első amerikai tüntetésként tartják számon.

 

 

Tamara Ching aktivista, aki részt vett az 1966-os lázadásban, részt vett a városházán tartott ünnepségen is, és városi díszoklevelet kapott.

„Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk túllépni azon, amit ránk kényszerítenek, hogy olyan életet éljünk, amelyben hitelesen és tökéletesen önmagunk vagyunk” – mondta beszédében Jupiter Peraza aktivista.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin