Nagyvilág

Először neveznek ki nyíltan leszbikus nőt nagykövetnek az Egyesült Államokban

Chantale Wong lehet az első nyíltan leszbikus, akit nagyköveti posztra neveznek ki az Amerikai Egyesült Államokban, miután Joe Biden elnök őt jelölte az Ázsiai Fejlesztési Bank amerikai – nagyköveti szintű – igazgatójának. Jóváhagyásához a 100 fős szenátus többségének szavazata szükséges.

 

 

Chantale Wong Facebook-oldalán azt írta, hogy „igazán megtisztelő” számára, hogy Joe Biden történelmi jelölését megkapta.

Ha a szenátus megerősíti a kinevezésemet, alázattal és céltudatosan fogom szolgálni az amerikai érdekek előmozdítását az Ázsiai Fejlesztési Bankban és a régióban” – írta Wong.

Köszönetet mondott édesanyjának, nővérének, lányának és barátainak a „végtelen támogatásukért”, majd hozzátette: „Mentoromra, Alice Rivlinre gondolok, aki megtanított arra, hogy jót tegyek és helyesen cselekedjek, és John Lewisra, aki megtanított arra, hogy jó bajokat, de szükséges bajokat csináljak„.

A bejelentést a Global Equality nevű csoport is ünnepelte, amely az amerikai külpolitika minden szexuális irányultságot és nemi identitást befogadó módon történő előmozdításán dolgozik. „Nagyon örülünk Chantale Wong jelölésének, nemzetünk első nyíltan leszbikus nagykövetének, aki képviseli hazánkat” – írta a csoport a Twitteren. „Rendkívül képzett és régóta esedékes„.

Chantale az első leszbikus és az első színesbőrű LMBTQ személy, akit nagyköveti szinten jelölnek, de ez a fontos pillanat többről szól, mint történelmírásról” – mondta Annise Parker, az LMBTQ Victory Institute elnök-vezérigazgatója. „Chantale az Ázsiai Fejlesztési Bank legerősebb nemzetét fogja képviselni egy olyan időszakban, amikor számos tagállam kriminalizálja az LMBTQ embereket, és megtagadja tőlük a házasságkötéshez való jogot.

Civil szervezetek azt is kihangsúlyozzák, hogy jelenléte és vezetése megváltoztathatja az LMBTQ emberekről alkotott képet más nemzetek képviselői körében – és ezzel az LMBTQ polgárok nagyobb mértékű elfogadása felé terelheti az országokat. „Bár kivételes képzettsége és szakértelme miatt jelölték, Chantale erőteljes szimbóluma lesz a Biden-kormányzat egyenlőség iránti elkötelezettségének, és a tagállamok kénytelenek lesznek ezt észrevenni és tiszteletben tartani.

Wong hosszú és kiemelkedő karriert futott be az Ázsiai Fejlesztési Bankba való úttörő jelölése előtt. 30 éves tapasztalattal rendelkezik a pénzügyek, a technológia és a környezetvédelem területén. Barack Obama korábban a Millennium Challenge Corporation igazgatási és pénzügyi alelnökévé és pénzügyi vezetőjévé nevezte ki. Bill Clinton az Ázsiai Fejlesztési Bank igazgatótanácsába is kinevezte.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin