Nagyvilág

Először választottak be transznemű képviselőt a német szövetségi parlamentbe

Múlt vasárnap parlamenti választásokat tartottak Németországban, amely nemcsak amiatt történelmi, mert elhozta az Angela Merkel által fémjelzett korszak végét, hanem azért is, mert két transznemű képviselő, Tessa Ganserer és Nyke Slawik is bekerült a Bundestagba, azaz a törvényhozás alsóházába.

A 44 éves Ganserer 2013 óta bajorországi tartományi képviselő, 2019-ben vállalta fel, hogy transznemű nő. Akkor ő lett az első nyíltan transznemű személy, aki német tartományi vagy országos törvényhozásban mandátummal rendelkezik, és a tegnapi az első választás, amin indult coming outja óta.

Amikor coming outolt, Ganserer saját tranzíciójának tapasztalatait alapul véve kezdte sürgetni, hogy Németország reformálja meg az 1980-as transzszexuális törvényt, amely bonyolult folyamat árán biztosítja csak a transz emberek számára a nevük és nemük megváltoztatását.

Ma ezt írta ki Twitteren: „Szívből köszönöm a választók bizalmát. Még mindig le vagyok nyűgözve, de már nagyon várom az új munkámat Berlinben! Én is gratulálok Nyke Slawiknak. #QueerRepresentationMatters.

 

 

Ugyanis nemcsak Ganserer, hanem a mindössze 27 éves Nyke Slawik is bekerült a Bundestagba, méghozzá leverkuseni választókerület képviselőjeként. Slawik 2017-ben sikertelenül indult a parlamenti, 2019-ben pedig az európai parlamenti választásokon.

A Queer.de szerint Slawik azzal a reménnyel indult az idei választáson, hogy a fiataloknak hangot adhat a Bundestagban, és eltökélt szándéka, hogy transz törvényhozóként a klímaválság elleni küzdelemre és a sokszínűség növelésére használja fel pozícióját. A Zöldek áprilisi kongresszusán tartott beszédében azt mondta: „Minden időnek megvannak a maga harcosai. A ma a klímavédőké. A zöldeké. És a színes bőrűeké. Ez a mi időnk!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin