Nagyvilág

Elítélték az orosz fesztiváligazgatót, amiért levetített egy filmet

 

Még márciusban zajlott Oroszországban a Spirit of Fire Film Festival idei rendezvénye, amit az elsőfilmes alkotásoknak szentelnek. Itt vetítették az orosz rendezőnő, Ksenia Ratushnaya filmjét is, az Autlo (Kitaszított) című drámát. A két LMBTQ történetből álló dráma még úgyis elnyerte a fesztivál fődíját, hogy számos jelenetet kivágtak belőle, hogy a szigorú LMBTQ-ellenes törvények miatt bemutatható legyen.

A helyszínen a rendőrség ellenőrizte a nézők személyi okmányait, hogy 18 éven aluli személy ne jusson a nézőtérre. A fesztivál igazgatója, Larisa Zhuravleva most mégis ötvenezer rubel, átszámítva kétszázezer forint pénzbírságot kapott, amiért leadták a filmet. A még augusztusban született elmarasztaló ítéletről ráadásul véletlenül szerzett tudomást, amikor nemrég egy végrehajtó felhívta telefonon, hogy miért nem fizette be a pénzt.

„Még nem láttam a bírósági döntés indoklását, de ötvenezres bírságot kaptam LMBTQ-propaganda miatt. Úgy tűnik ráadásul, hogy a fellebbezési határidőből is kifutottam. Hogy őszinte legyek, nem értem, személy szerint nekem mi közöm ehhez az egész ügyhöz és hogy egyáltalán milyen propagandáról beszélünk”

 

– nyilatkozta Zhuravleva a Znak portálnak. A filmfesztiválok szervezői gyakran szembesülnek abszurd kérdésekkel a hatóságok részéről, akik szerint megsértik a „melegpropaganda-ellenes” törvényt.

Zhuravleva szerint az ügyészség korábban a helyi kulturális hivatalt is beperelte, amiért a film számára kiadták a bemutatásához szükséges engedélyeket. Ha ez nem lenne elég, fesztiváligazgatóként nem is ő állította össze a programot, mégis ő kapta a büntetést.

A program összeállításáért felelős bizottság elnöke, Boris Nelepo elmondta, hogy fél éve folyamatosan ugyanazokkal az abszurd kérdésekkel zaklatják őket a hatóságok. A hatóságokat az érdekelte, hogy miért mutatták be a filmet, hogy a programfüzetet miért nem csomagolták műanyag zacskóba (mint a pornómagazinokat), hogy kiskorúak ne tudjanak belelapozni, és hogy kiskorúak miért hallhatták a film címét a fesztiválon.

A kérdéses vetítésre azonban nem vonatkozhat a hírhedt „melegpropaganda-ellenes” törvény, mert a vetítésen 18 éven aluliak nem vettek részt.

„Március óta azt bizonygatjuk, hogy kiskorúak nem voltak a vetítésen. Ezt a rendőrség illetékesei is megerősítették, akiket kihívtunk a rendezvényre, és ők ellenőrizték mindazok személyi iratait, akik beléptek a moziterembe. Nem értem, miért találták hibásnak Zhuravlevát. Számomra ez egy igazán szörnyű történet, mert az én döntésem miatt kapott ő bírságot.”

 

Ksenia Ratushnaya filmjét már a bemutatása előtt viták övezték. A rendező két szerelmi történetet mesél el: az egyik egy meleg fiú, egy erőszakos bandavezér és egy népszerű lány sajátos háromszöge, míg a másik történet a nyolcvanas évek Szovjetuniójában játszódik, egy katonatiszt és egy transz táncosnő kapcsolatáról szól.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin