Hírek

Elítélte az ENSZ azokat az országokat, amelyek a koronavírust kihasználva az LMBTQ-jogokat csorbítják

Figyelmeztette tagállamait az Egyesült Nemzetek Szervezete, hogy a globális járványt ne használják fel arra, hogy az LMBTQ-közösség tagjait jogaiktól megfosztják. Michelle Bachelet, Emberi Jogi Főbiztos megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban több kormány is teret engedett a homo- és transzfób kommunikációnak és politikai cselekvésnek.

Chile volt elnöke külön kiemelte Magyarországot, ahol a Kormány törvényben tervezi megtiltani a transzneműek számára, hogy nemüket hivatalosan is elismertessék. A tervezet – amely itt olvasható – a nemzetközi emberi jogi alapelvek mellett az Alkotmánybíróság korábbi álláspontjának is ellentmond, amely szerint a transznemű emberek számára a nem- és névváltoztatás alapvető emberi jog.

 

Orbán Viktor 2020 februárjában Brüsszelben

 

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott salátatörvény (nem hivatalos kifejezés az olyan törvények megnevezésére, amelyek számos, akár száznál is több különböző jogszabályt módosítanak) elfogadása esetén módosulna az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, bekerülne a születési anyakönyvbe a születési nem, ami a javaslat szerint „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”.

Felháborító és megfontolt” – kommentálta a tervezetet Marc Angel, az Európai Parlament luxemburgi képviselője, aki szerint a magyar kormány célja nem csupán a transz közösség elhallgattatása, de felszámolása és létének tagadása is.

Az ENSZ több országból kapott jelentést arról, hogy a rendőrség a rendkívüli helyzetet arra is felhasználja, hogy LMBTQ-szervezeteket félemlítsen meg vizsgálatok és irodáik felforgatása által – a koronavírus megfékezése ürügyén.

A főbiztos kiemelte az LMBTQ-fiatalok nehéz helyzetét is. A karantén és a kényszerű otthon tartózkodás okán sokan kerültek ellenséges családi környezetbe, ahol nem feltétlenül tolerálják és csak kényszerűségből tűrik őket.

A magyar kormány törvénytervezetét – amelyről a parlament várhatóan május elején szavaz – többek között ellenzéki pártok, magyar és nemzetközi LMBTQ-szervezetek és az Európai Parlament is elítélte, átgondolását kérte.

 

https://humenonline.hu/varj-most-a-coming-outtal-ha-ossze-vagy-zarva-a-szuleiddel/

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin