Színes

Egy meleg fiú édesanyja, aki megváltoztatta a világot

Jeanne Manford a fiúval az 1972-es New York-i pride-on

Száz éve született Jeanne Manford, akinek az első támogatói szülői csoportot köszönhetjük.

1972 áprilisában Jeanne Manford és a férje telefonhívást kaptak egy kórházból. Közölték velük, hogy a fiukat, Morty-t beszállították hozzájuk, miután egy politikai rendezvényen LMBTQ-aktivistaként szórólapokat osztogatott. Az újságírók és sajtómunkások rendezvényeként ismert Inner Circle rendezvény vendégei politikusok, bírók, szakszervezeti vezetők voltak, és a tűzoltók egyik szakszervezeti vezetője, egy volt bokszoló megverte a fiút.

A jelentések szerint a sérüléseit akkor szerezte, amikor Morty-t és társait elvezették a rendőrök. Manford ezután tiltakozó levelet írt, amit április 29-én lehozott a New York Post.

„Van egy meleg fiam és szeretem őt.”

 

Levelében névvel vállalta magát, egy meleg tüntető édesanyjaként, és panaszt tett amiatt, hogy a rendőrség tétlen maradt, miközben a fiát bántalmazták. 1972-ben mindez hallatlan tett volt, ebben az időben a homoszexualitást mentális betegségként kezelték, az USA egyes államaiban egyenesen bűncselekménynek számított. Erre itt van ez az asszony, aki felemeli a szavát. A következő hetekben több rádió- és tévéműsor kért tőle interjút.

Még azon év június 25-én egy kézzel írt transzparenssel, a fiával együtt vonult fel a New York-i prideon. Ez végképp annyira elképzelhetetlen volt a korban, hogy magukat a felvonulókat is teljesen letaglózta. Ahogy Manford egy 1996-os interjúban felidézte, a fiatal résztvevők odamentek hozzá, megölelték, sírtak, beszélgetni akartak vele, és arra kérlelték, hogy beszéljen a szüleikkel.

Ez az extázis-közeli élmény inspirálta arra őt a férjével, hogy kellene egy olyan szervezet, amelyet az LMBTQ emberek szülei alapítanak, és ami egyfajta híd lehet a közösség és a heteroszexuális társadalom között. Hamarosan egy metodista templomban először gyűlt össze nagyjából 20 szülő, és 1973-ban megalakult a (ma is működő) PFLAG (Parents and Friends of Lesbians and Gays), az első olyan szervezet, amely az LMBTQ emberek szüleit fogja össze.

A ma már több mint 200 ezer tagot számláló szervezet alapítójának, Jeanne Manford áldozatos munkájáért 2013-ban Barack Obama elnöki kitüntetést adományozott.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin