Hírek

Brazil melegeket támadtak meg az Oktogonon, elítélték az elkövetőket

Közösség tagja elleni erőszak miatt egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve közérdekű munkára ítélte a bíróság közösség tagja elleni erőszak miatt azt a két fiatal férfit, akik 2014. április 21-én megrúgtak, majd leköptek két Budapesten tanuló brazil meleg diákot. A sértettek képviseletét a Háttér Társaság látta el, az ítélet nem jogerős.

625891

Levi és Lucas egy brazil állami ösztöndíj keretében egy éven keresztül Magyarországon tanultak. 2014. április 21-én éjszaka egy közös filmnézés után egy harmadik barátjukkal hazafelé tartottak, amikor két férfi beléjük kötött: angolul kérdezgették tőlük: melegek-e, voltak-e már nővel. A fiatalok próbáltak szabadulni a helyzetből, de támadóik útjukat állták, egyiküket megrúgták, másikukat leköpték, miközben támadóik folyamatosan buziztak.

A két fiatal a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának segítségével feljelentést tett a rendőrségen, akik egy környékbeli bankautomata adatai alapján beazonosították az elkövetőket. A bíróság 2016. február 11-én meghozott ítéletében mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettében. A bíróság a sértettet megrúgó férfit egy év hat hónap – végrehajtásában két év hat hónapra felfüggesztett – szabadságvesztésre, társát a támadásban bűnsegédként való részvétel miatt 120 óra közérdekű munkára ítélte.

Az egyik megtámadott fiatal a támadásról rendőrségi vallomásában így nyilatkozott: “Ez az eset bennem annyira mély nyomot hagyott, hogy múlt héten, amikor az Oktogonnál lévő egyik szórakozóhelyről egyedül indultam haza, inkább visszamentem és megvártam, míg a barátaim végeznek és velük mentem, egyszerűen nem mertem egyedül nekiindulni. Ilyen támadást még soha nem éltem át, nagyon megrendített. Előzőleg soha ilyenben nem volt részem, Budapest számomra egy teljesen nyugodt, multikulti város volt, most viszont félek egyedül közlekedni este az utcán.”

“Az eset rámutat, hogy a közvélekedéssel ellentétben homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények nem csak a Pride felvonulás kapcsán történnek” – értékelte a bírósági ítéletet Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. – “Sok LMBTQI ember számára az ehhez hasonló támadások mindennaposak, mégsem tesznek feljelentést, mert nem bíznak a rendőrségben, félnek az eljárástól. Fontos lenne, hogy minél több ügyben megtörténjen a bejelentés, ezért is hoztuk létre az áldozatok megcélzó Jelentsd a homofóbiát! honlapot és okostelefonos alkalmazást.”

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2012-es kutatása szerint a homofób és transzfób erőszak Európa-szerte komoly problémát jelent: a több, mint 93.000 LMBT válaszadó 26%-át érte erőszakos támadás az elmúlt 5 évben, Magyarországon ez az arány 28% volt. Ehhez képest a hivatalos magyar statisztikákban évente mindössze néhány tucat gyűlölet-bűncselekmény szerepel: részben mert az áldozatok nem jelentik azokat, részben pedig mert a hatóságok egyáltalán nem vagy nem megfelelő (jóval enyhébb elbírálású) tényállások alapján járnak el az ügyekben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin