Hírek

Börtönbe megy a HIV-gyógyszerekkel visszaélő amerikai befektető

Hét év börtönbüntetésre ítélte pénteken a New York-i bíróság a tavaly csalás miatt elítélt Martin Shkreli gyógyszeripari befektetőt. A 34 éves üzletember azzal vált az USA egyik legutáltabb emberévé, hogy 2015-ben egyetlen éjszaka alatt drasztikusan, 5000 százalékkal megemelte egy életmentő HIV-gyógyszer, a Daraprim árát.

Bár a gyógyszer önkényes áremelése erkölcsileg bőven elítélhető, jogilag ezzel a döntésével nem volt probléma. Az adócsalás és összeesküvés azonban már más lapra tartozik, 2017 augusztusában el is ítélték, ám 5 millió dollár óvadék ellenében szabadlábon lehetett volna a mostani ítélethirdetésig. Ezt azonban egy szövetségi bíró nem sokkal később visszavonta, miután az üzletember – állítólag csak tréfából – ötezer dollárt ajánlott fel annak, aki szerez egy hajtincset Hillary Clintontól.

Martin Shkreli

A pénteki ítélethirdetésen Kiyo Matsumoto kerületi bíró hét év börtönt szabott ki Shkrelire, bár az ügyészség eredetileg 15 év börtönbüntetést kért a férfinak. A beszámolók szerint az üzletember megtörtnek látszott a bíróságon és könnyeivel küszködve várta az ítélethirdetést.

A börtön mellett az üzletembernek 75 ezer dollár, azaz 19 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie és a büntetése részeként további 7,4 millió dollárt koboznak el tőle többek között vagyontárgyak formájában. Meg kell válnia például egy Picasso-festményről, a Wu Tang Clan New York-i hiphopegyüttes egyetlen példányban megjelent albumától és a 2015-ös Once Upon A Time In Shaolin című korongtól is, amit annak idején 2 millió dollárért szerzett meg egy árverésen.

Forrás: MTI, Gaystarnews

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin