Kultúra

Bob Mizer, az első melegmagazin atyja

bobmizer13
Richard Dubois, Mr. Amerika 1954 / fotó: Bob Mizer

Bob Mizer 23 éves volt, amikor 1945-ben elkezdte fotózni a deltás fiatalembereket a Los Angeles-i Muscle Beach-en. Még azon év decemberében megalapította a legendássá vált Athletic Model Guild (AMG) fotóügynökséget, hogy kezelje a képeit.

 

bobmizer04

 

Korábban is fotóztak testépítőket, de az AMG fotói mások voltak, finoman provokatívak, homoerotikusan játékosak, és diszkréten célozták a meleg közösséget. Még nem voltak se meztelen, se explicit képek, de mindent megmutattak, amit az akkori szigorú törvények megengedtek. Az amerikai törvények egészen 1968-ig tiltották a férfi nemi szervek bemutatását akár fényképeken, akár filmszalagon. Mizer 1947-ben egyéves büntetést is kapott, amiért a postán keresztül terjesztett teljesen meztelen képeket.

 

1951-ben útjára indította Amerika első kifejezetten meleg magazinját, a Physique Pictoralt, amivel elvitte a leghíresebb testépítőket a közönséghez világszerte. A negyedévente megjelenő magazinban olyanok közreműködtek, mint például a rajzairól ismert Tom of Finland.
Az ötvenes évek végére már több mint 1000 férfit lekapott kamerájával, és a strandról átköltözött a stúdiójába. 1957-ben kiadta az összes addigi férfit tartalmazó katalógusát 1000 Model Directory címen, ezt 1968-ban az újabb ezres katalógus követte. A piciny, 98 oldalas könyveket azonnal elkapkodták a gyűjtők, annak ellenére, hogy a képek olyan kicsik voltak benne, hogy 12 darab elfért egy oldalon. Pályafutása során több mint tízezer modellt fotózott, kétmillió képet készített, háromezer rövidfilmet forgatott, és számos, később híressé vált testépítő és színész dolgozott Mizer modelljeként – köztük Arnold Schwarzenegger is.

bobmizer11

 

Mizer képei és filmjei olyanok munkáira hatottak, mint David Hockney, Gore Vidal, vagy Robert Mapplethorpe. Képei megtalálhatóak a New York-i Modern Művészetek Múzeumának, vagy a Los Angeles-i Kortárs Művészetek Múzeumának gyűjteményében is.

Most a Taschen művészeti könyvkiadó gondozásában újra kiadják Mizer képeit egy kétkötetes album formájában, a több mint ezer oldalnyi anyaghoz a szerkesztő negyedmillió képet válogatott át. Nem ez lesz az első alkalom, többször állítottak össze már válogatást a fotóiból, sőt, életéről és munkásságáról 1999-ben mozifilmet is forgattak Beefcake címmel.

 

Beefcake – Trailer

This portrait of the man who brought nude male flesh into the American mainstream combines present-day interviews, archival footage, and semi-fictionalized d…

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin