EgészségPlay Safe

“Biztos voltam benne, hogy velem ez nem történhet meg” – Interjú egy HIV-vel élő meleg férfival

2018 első felében indított a brit Gilead Sciences Europe egészségügyi szervezet felvilágosító kampányt HIV-pozitív meleg és biszexuális férfiak részére “HIV is: Just a part of me” (szabad fordításban A HIV: Csak egy részem) néven. Arra bátorítják a vírussal élőket, hogy lépjenek túl azon, hogy egészségük fokmérőjeként kizárólag a vírusszámra koncentrálnak, és mellette ne hanyagoljanak el más alappilléreket, mint például a vércukorszint vagy a vese egészsége.

A történetek mind arcot is kaptak: 11 HIV-pozitív férfi vállalta, hogy kamera előtt beszél a fertőzésről és élete alakulásáról a diagnózis óta. A résztvevők többek között Görögországból, Belgiumból, Nigériából, Olaszországból, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból származnak, 25 és 71 év közöttiek. A történetükről készített videók angol feliratozással a kampány honlapján tekinthetőek meg. Magazinunknak pedig most lehetősége volt az egyik fiatalemberrel, az olasz származású, de Londonban élő Riccardóval interjút is készíteni.

Riccardo

Még negatív státuszú felnőtt meleg férfiként mennyi információd volt a HIV vírusról?

A diagnózisom előtt éppen hogy csak tudtam, mi az a HIV, és hogyan lehet elkapni. Úgy álltam hozzá, mint nagyon sokan a meleg közösségben: nem gondoltam rá, nem hittem, hogy aggódnom kell miatta, és biztos voltam benne, hogy velem ez nem történhet meg, csak másokkal.

Mikor és hogyan jöttél rá, hogy HIV-pozitív vagy?

2014 nyarán találkoztam egy sráccal és hamar egymásba habarodtunk. Közösen elhatároztuk, hogy elmegyünk egy teljes körű kivizsgálásra egy HIV központba. Azelőtt tünetmentes voltam, és semmi okom nem volt aggodalomra, viszont szerettem volna teljesen tisztában lenni a szexuális egészségemmel, különösen azért, mert épp egy új kapcsolatba készültem belekezdeni.

Mi volt az első reakciód az eredmény láttán?

Abban a tudatban mentem a vizsgálatra, hogy csak pár percig fog tartani, de hiába hitegettem magamat, nagyot tévedtem. A tesztelés ujjbegyből vett vérrel történt, és az eredmény perceken belül kimutatható volt. A nővér rám nézett és közölte, hogy a teszt pozitívan jött vissza. Először fel sem fogtam. Hogy lehetséges? Kértem a nővért, ismételjük meg a tesztet. Azt mondta, hogy a teszt nagyon megbízható, de egyébként is megismételné, hiszen pozitív lett, ezért kell egy megerősítő eredmény. Sokkot kaptam. Rettenetes gondolatok ezrei cikáztak a fejemben, megszólalni is alig tudtam. Mennyi maradt még hátra az életemből? Leszek egyáltalán boldog ezután? Találok párt valaha?

Meg tudtad osztani bárkivel, hogy mi történt?

Először is próbáltam tisztába tenni a gondolataimat. Eldöntöttem, hogy felhívom édesanyámat. Nagyon zaklatott voltam, és azt édesanyám is azonnal megérezte, hogy valami nincs rendben. Ez volt az a pont, ahol sírva fakadtam, és anélkül, hogy tudta volna, miről van szó, ő is. Elhatároztam, hogy megosztom vele a diagnózisomat ugyanúgy, ahogy annak idején azt is, hogy meleg vagyok. Mondhatjuk, hogy az első pillanattól nyíltan beszélek a státuszomról minden barátomnak és a családomnak is. Ezúton is külön köszönöm az akkori páromnak, hogy olyan támogatóan állt hozzám.

Ha jól tudom, jelenleg Londonban élsz. Mennyire okoz nehézséget pozitívként randizni? Van előítélet a helyi közösségben?

Szerencsére kizárólag pozitív tapasztalataim vannak. Mindig, amikor valaki újjal találkozom, őszinte vagyok a státuszommal kapcsolatban, és tiszteletben tartom a másik reakcióját, még akkor is, ha láthatóan problémát okoz számára az „előbújásom”. De ha volt is ilyen, az soha nem befolyásolta a lelki világomat. Még mindig ugyanaz az ember vagyok, a vírusnak erre nincs hatása.

Magazinunk olvasói között is vannak HIV-pozitív férfiak. Van-e bármilyen életvezetési tanácsod számukra? Akár testmozgással, akár étkezési szokással kapcsolatban?

Én nem gondolnám, hogy létezik bármilyen speciális diéta HIV-pozitív pácienseknek. Egészséges és kiegyensúlyozott diétát javasolnék, testmozgással kiegészítve. Nekem például gyerekkorom óta szenvedélyem az úszás, és rengeteget segít abban, hogy formában maradjak. Mindenkinek megvan a maga útja, csak rá kell lelnie.

Mit tanácsolnál azoknak, akiket az utóbbi időben diagnosztizáltak HIV-vírussal?

Ne ijedjetek meg. Szerencsére ma már széles körben elérhetőek a hatékony gyógyszerek, amelyekkel teljes értékű, normális élet élhető. Nekem emellett rengeteget segített, hogy beszélhettem róla barátokkal, családdal és az orvosokkal is.

Végezetül még egy utolsó kérdés. Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel egy felvilágosító kampányban?

Egy olasz kisvárosból származom, ahol nagyon szűk látókörűek és konzervatívak az emberek. Mielőtt Nagy-Britanniába költöztem, nem gondoltam volna, hogy lehetek meleg és boldog egyszerre. Hogy élhetek örömteli életet. Életvidám embernek gondolom magam, és mindig igyekszem a poharat félig tele látni. Azért döntöttem úgy, hogy részt veszek a kampányban, mert szeretném növelni a tudatosságot, a szűrés fontosságát a közösségünkben. A saját példámon keresztül szeretném megmutatni, hogy lehet elégedett, teljes és egészséges életet élni annak ellenére, hogy valaki HIV-pozitív.

A  kampányban részt vevő 11 HIV pozitív férfi történetét a www.hivisjustapartofme.eu oldalon érheted el.

Riccardo angol nyelvű videója itt tekinthető meg:

RICCARDO_191004.mp4

Join the web’s most supportive community of creators and get high-quality tools for hosting, sharing, and streaming videos in gorgeous HD and 4K with no ads.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin