Hírek

Betörték a legendás Stonewall Inn ablakát

Szombat hajnalban a 19 éves William Gomez, nem sokkal azután, hogy a biztonsági őrök kitessékelték, egy baseball-ütővel tért vissza és betörte a New York Greenwich Village negyedében található Stonewall Inn utcafrontra néző ablakát és a világító neoncsöveket.

A kár mintegy hétezer dollárra, több, mint 2 millió forintra tehető, amelyet a fiatalembernek kell majd megtérítenie. Egyelőre vandalizmus miatt van letartóztatásban, gyűlöletbűncselekménnyel azonban nem vádolják. Bár a külföldi tudósításokból nem derül ki miért nem, de feltételezhetően maga is az LMBTQ-közösség tagja.

 

Stonewall Inn

 

Barack Obama 2016 nyarán jelentette be, hogy mind a bárt, mind pedig a közeli parkot – amelyet a Christopher Street, a West 4th Street és a Grove Street határolnak – nemzeti emlékhellyé nyilvánítják. A park ezzel nemzeti park státuszba lépett, tehát különleges védelmet élvez.

“Stonewall lesz az első nemzeti emlékhelyünk, amely az LMBT-jogi küzdelmeknek állít emléket. Úgy gondolom, hogy a nemzeti parkjainknak is tükrözniük kell az országunk történelmének egészét, azt a gazdagságot, sokszínűséget és egyedülállóan amerikai lelkületet, ami mindig is meghatározta az arculatunkat. Azt, hogy együtt erősebbek vagyunk, és egyénekként is egységet alkotunk.”

Az emlékhely több, mint 3 hektárnyi területet foglal magába, amely tartalmazza a bárt, a parkot és környező utcákat is, ahol az 1969-es összecsapások zajlottak.

Az összecsapásokról pár héttel ezelőtt, az évfordulón részletesen is írtunk:

https://humenonline.hu/49-eve-tort-ki-a-stonewall-lazadas/

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin