Egészség

Változik az Egyesült Államokban a meleg férfiak véradási lehetősége

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) csütörtökön a véradásra vonatkozó új, kockázatalapú ajánlások véglegesítésével megnyitotta az utat a meleg és biszexuális férfiak előtt is. A jövőben a leendő donoroknak nemtől vagy szexuális irányultságtól függetlenül ugyanazt a kérdéssort fogják feltenni.

Mielőtt az FDA néhány évvel ezelőtt elkezdte volna felülvizsgálni iránymutatását, a meleg és biszexuális férfiaknak élethosszig tartó véradási tilalommal kellett szembenézniük, ami sokak szerint diszkriminatív volt. A legutóbbi irányelv azt javasolta, hogy a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiaknak három hónapot kell várniuk a más férfiakkal való szexuális kapcsolat után, mielőtt vért adhatnának.

Az irányelvi változások megszüntetik a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakra (MSM) és az MSM-ekkel szexuális kapcsolatot létesítő nőkre vonatkozó halasztásokat és szűrési kérdéseket. Ezzel az Egyesült Államok olyan országokkal kerül összhangba, mint az Egyesült Királyság és Kanada, amelyek korábban szintén kockázatalapú szabályokat vezettek be.

A változtatás nyitottabbá teszi a véradást. Biztosítja, hogy minden donor egyenlő bánásmódban részesüljön. Több embernek ad lehetőséget a véradásra. Bármilyen alkalom, amikor több ember és biztonságosan beléphet a donorok körébe, az jó dolog. Ez a véradásra való jogosultság új korszakának kezdete” – mondta Susan Forbes, a OneBlood, az Egyesült Államok délkeleti kórházait kiszolgáló vérgyűjtő központok rendszerének vállalati kommunikációért és közkapcsolatokért felelős alelnöke.

Forbes elmondta, hogy a OneBlood gyors lépéseket tesz az új iránymutatás végrehajtása érdekében, ami azt jelenti, hogy frissíti a donorokra vonatkozó kérdőívét. „Sok lépést kell megtennünk, de a lehető leggyorsabban tesszük ezt meg” – mondta.

Az új kérdéssor célja, hogy csökkentse a HIV vírus véradás útján történő átvitelének kockázatát. Az FDA azt mondja, hogy a változtatásokat más olyan országok adatainak áttekintése után végezte el, ahol hasonló a HIV-fertőzés aránya, és ahol a véradásra való jogosultság kockázatalapú.

Az új kérdések értelmében mindenkit, akinek új szexuális partnere volt és anális szexet folytatott, vagy akinek több szexuális partnere volt és anális szexet folytatott, arra kérnének, hogy a legutóbbi szexuális kapcsolat után legalább három hónapot várjon a véradással.

Aki a HIV megelőzésére szolgáló készítményt, például PrEP-et szed, szintén várnia kellene a véradással, ha érvényes rá a fenti szituáció. Ugyanez vonatkozik azokra, akik olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki HIV-vel él, de a rendszeres gyógyszerszedésnek köszönhetően a vírusszáma kimutathatlan és nem fertőz. Az FDA szerint bár a HIV nem terjed a szex során azoknál az embereknél, akiknek a vírusszintje nem kimutatható, ugyanez nem vonatkozik a véradásra. A vett vért közvetlenül egy vénába adják át, és nagyobb mennyiségű folyadékot tartalmaz, ami természeténél fogva kockázatosabb, mint a szexuális érintkezés.

Az ügynökség szerint az iparnak szóló iránymutatás ajánlás. A vérbankok nem kötelesek követni azt, így az irányelvek helyenként némileg eltérhetnek. Az FDA-nak azonban jóvá kell hagynia a donorok kórtörténeti kérdőívein használt szöveget, így a legtöbb vérbank betartja az ajánlásait.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin