Színes

Aretha Franklin leszbikusnak hitte Annie Lennoxot a rövid haja miatt

Dave Stewart és Annie Lennox 1985-ben / fotó: Wikipedia

A legendás brit Eurythmics duó 1985-ben rögzítette a Sisters Are Doin’ It For Themselves című dalukat Aretha Franklinnel. Eredetileg Tina Turnerrel számoltak, de mivel ő nem ért rá, ezért Annie Lennox és Dave Stewart Detroitba repültek a soul királynőjéhez.

Stewart nemrég a The Daily Telegraph-nak mesélt a közjátékról, ami a stúdióban zajlott az első találkozásuk során. Franklin ugyanis kezdetben gyanakodva fürkészte Lennoxot, hogy a rövid haja, az androgün megjelenése és a vegánsága miatt vajon leszbikus-e.

“Aretha a fél éjszakát ébren töltötte, hogy sült csirkét csináljon, Annie azonban vegán volt, úgyhogy ez egy kicsit kínos volt” – emlékezett vissza Stewart. “Aretha nagyon tartózkodó volt Annie-vel a rövidre vágott haja miatt.”
Ezek után talán nem annyira meglepő, hogy Franklin már a dalszövegre is gyanakodni kezdett az olyan sorok, mint a ‘ringing on their own bells’ és a ’sisters doin’ it for themselves’ miatt, és próbált rájönni, Lennox vajon nem meleghimnuszt énekel-e.

Persze nem az volt, hanem egy gyorsan feminista himnusszá vált dal, ahogy három férj után Lennox sem leszbikus – bár az LMBTQ közösség elkötelezett támogatója.

Franklin végül azért képes volt túllépni a Lennox vélt szexualitásával kapcsolatos aggályain és felvenni a dalt (később pedig egy meleg pár esküvőjén is énekelt), és amikor a Sisters Are Doin’ It For Themselves 1985. október 1-jén megjelent, a dal akkora siker lett, hogy még Grammy-jelölést is kapott.

A két énekesnő a dal megjelenése után is jó kapcsolatot ápolt egymással, 2009-ben együtt léptek fel a Rock and Roll Hall of Fame 25. évfordulóján, ahol Lennox egy „HIV POSITIVE” feliratú pólót viselt, hogy ezzel is segítsen felhívni a figyelmet a megbélyegzésre a HIV/AIDS kapcsán. A pólóról később így nyilatkozott: „Tudom, kérdéseket fog felvetni, hogy HIV-pozitív vagyok-e. És elmondhatom, hogy a jó hír az, hogy nem vagyok az. Sokan azonban igen”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin