Hírek

Alaptörvényt sért Ásotthalom homofób rendelete

asotthalom

 

A szólásszabadságot és a gyülekezési jogot korlátozza, és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg, ezért alaptörvény-ellenes Ásotthalom Önkormányzatának héten elfogadott rendelete, amely tiltja az azonos neműek közötti házasság, illetve azonos nemű párok alkotta családok “propagálását”. A Magyar LMBT Szövetség törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez.

2016. november 23-án a Szeged mellett található, négyezer lakosú Ásotthalom képviselő-testülete olyan helyi rendeletet fogadott el, amely többek között tiltja a nagyközség területén olyan “propaganda-tevékenység” megvalósítását, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, illetve amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el. A rendelet propaganda-tevékenységnek minősíti a közterületi akciókat, performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.  A tilalom megsértőire a jegyző százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendelet további rendelkezései a muszlim vallású emberek szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogát korlátozzák.

A rendeletet Toroczkai László terjesztette elő, akit korábban a bíróság jogerősen elítélt, amiért a 2009-es Budapest Pride felvonulás ellen az interneten keresztül erőszakos fellépésre buzdított.
Az Ásotthalmon most elfogadotthoz hasonló korlátozások Oroszországban vannak érvényben, amelyeket számos nemzetközi fórum, többek között az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a Velencei Bizottság, az Emberi Jogok Európai Bírósága és az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is az emberi jogokat sértőnek talált.

A rendelet nemcsak a nemzetközi emberi jogi alapelvekbe, de az Alaptörvény hátrányos megkülönböztetést tiltó XV. cikkébe,  a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító IX. cikkébe, a békés gyülekezés jogát biztosító VIII. cikkébe, valamint a vallásszabadságot biztosító VII. cikkébe is ütközik.

“Sajnálatosnak tartjuk, hogy pont Csongrád megyében került sor egy ilyen homofób jogszabály elfogadására. Mi azt tapasztaljuk, hogy az emberek itt a Dél-Alföldön nem vevők az ilyen gyűlölködésre.”

– mondta Kiss Anna, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport képviselője.

A Magyar LMBT Szövetség a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordul, hogy indítson törvényességi felügyeleti eljárást a rendelet hatályon kívül helyezése érdekében, és szükség esetén kezdeményezzék a Kúriánál, illetve az Alkotmánybíróságnál a rendelet megsemmisítését.

 

(Magyar LMBT Szövetség)

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin