Utazás

A vikingek vidékén – Vízi kalandozás a Schlei-öbölben

A Schlei egy 42 kilométer hosszú öböl a Balti-tengeren, ami vadregényes, kanyargó partvonallal választja el a Schwansen-félszigetet a német szárazföldtől. Az idilli vidék nagy része természetvédelmi terület, szépsége miatt pedig hivatalosan is Németország egyik legromantikusabb szegletének számít. A vikingek mondjuk nem éppen romantikázni jártak ide, de a közeli városok, például Kiel lakói ma már a gyönyörű természet és a vízi sportok lehetősége miatt keresik fel.

Bár a Schlei a dombokkal tűzdelt szárazföldbe mélyen benyúló tengeröböl, és kialakulásában még a gleccserek is szerepet játszottak, mégsem igazi fjord – ugyanakkor ez kellően turistacsalogató kifejezés, ezért használják is sűrűn a környékbeliek. Persze, ahogy a turisták, úgy a dán vikingek sem voltak szőrszálhasogatók – ami fjordnak látszik, az fjord és kész, gondolhatták –, és a nagy hullámzástól védett, átlagosan három méter mély öböl annyira ideális volt a hajóik számára, hogy a Schlei legbelsőbb részén virágzott Hedeby nevű városuk.

 

Fotókredit: Ostseefjord Schlei GmbH / Matzen

 

Hedeby nemcsak az első igazi középkori kereskedőváros volt Észak-Európában, hanem gyakorlatilag Nyugat-Európa kapuja volt a Balti-tengeren. Távolsági kereskedelmét segítette, hogy a korabeli fontos útvonalak metszéspontjában feküdt, jelentőségét pedig jól jelzi, hogy itt szólalt meg Észak-Európa első harangja, amikor 850-ben felépült az első keresztény templom a városban – sőt, a kereszténység skandináviai terjeszkedése is innen indult. Végül több évszázados dicsősége után az elbai szászok rombolták le 1066-ban, később pedig már nem épült újjá. Emlékét és gazdag leletanyagát a Haithabui Viking Múzeum őrzi Schleswig városa mellett. Hedeby 2018-ban a világörökségi helyszínek listájára is felkerült, a területén és az egykori kikötőjének ma már víz alatt fekvő részein folyó ásatások során eddig több mint egymillió tárgyi leletet regisztráltak a viking fegyverektől kezdve a hétköznapi használati tárgyakon át a kincsekig. Persze mindezek mellett a viking csónakok, hajók élethű másolatait is megcsodálhatjuk, ha erre járunk – az pedig talán a dán vikingek nevéből is sejthető, hogy innen már csak egy ugrás a szomszédos Dánia, így érdemes lehet ellátogatni a határon túlra is egy kisebb kirándulás keretében.

Érdekesség, hogy a sztereotip kép szerint a vikingeket sokan drabális, übermacsó, mosdatlan harcosokként látják maguk előtt, fejükön kétszarvú sisakkal. Ez utóbbi biztosan tévedés, ilyesmit ugyanis soha nem hordtak a korabeli leírások szerint, ezt a bizonyos sisakot csupán Wagner operáinak jelmeztervezőjének köszönhetjük. Hasonló tévhit, hogy extrém módon ápolatlanok lettek volna, ugyanis főistenük, Odin intelmei előírták a rendszeres tisztálkodást. Persze mindez nem összevethető a mai higiéniával, de esélyes, hogy még így is ápoltabbak lehetettek, mint a középkori népek többsége, akiket legfeljebb a bába fürösztött.

Ami a fürdést illeti, a Schlei a strandolási lehetőségek szinte végtelen tárházát kínálja. Itt mindenki megtalálhatja a kedvére való fürdőhelyet a klasszikus, finom homokkal borított strandoktól kezdve a kavicsos partokon át a meredek sziklafalakig, ahogy a népes és jól kiépített partszakasztól kezdve a romantikus, érintetlen és néptelen partokig és tengeröblökig széles a skála. A Schlei 151 kilométer hosszú partvonala körül az enyhén dombos tájak váltakoznak a repce- és kukoricaföldekkel, és ha esetleg megunnánk a fürdőzést, a teljesen kiépített kerékpár-útvonalakon a környéken szinte bárhová eljuthatunk.

 

Fotókredit: Ostseefjord Schlei GmbH / Matzen

 

De miért is közlekednénk a szárazon, amikor a Schlei ideális terepe a vízi sportoknak? Bár az öböl mélyen benyúlik a szárazföldbe, az átlagos szélessége csupán 1,3 kilométer. A Missunder-szorosnál mindössze 135 méter, legszélesebb pontján pedig 4 kilométer választ el minket a túlsó parttól. Mivel az öböl nemcsak kifejezetten sekély, de az áramlatai nagyon lassúak is, így tökéletes feltételeket biztosít akár a kenuzáshoz, akár a kajakozáshoz.

A Schlei tökéletesen megfelelt a sekély merülésű viking hajóknak, a modern hobbihajósoknak, vitorlásoknak azonban figyelembe kell venniük, hogy az öböl mélysége helyenként alig két méter, ráadásul a vízszint a Balti-tengeren uralkodó széliránytól függően változik: a Schlei és a Balti-tenger vízszintje közvetlen kapcsolatban áll egymással, az északkeletről fújó viharos szél egy-másfél méterrel is megemelheti a vízszintet, a délnyugatról érkező erős szél viszont akár egy méterrel is csökkentheti azt. Emiatt a saját hajónak megfelelő merüléssel kell rendelkeznie.

Persze akkor is vízre szállhatunk, ha nem vagyunk képzett kapitányok. A vízre néző szállás gyakorlatilag a Schlei mentén mindenhol garantált, de ha nem elégednénk meg ennyivel, a modern nyaralók minden kényelmével felszerelt lakóhajót is bérelhetünk, így minden oldalról a víztükörben gyönyörködhetünk. Reggeli közben a napfelkeltét és a kikötőkből kifutó apró halászhajókat figyelhetjük a vízről, az este pedig így igazi kikötőromantikával zárulhat: naplementével és a csillagos égbolttal.

Kocsis G. János

Twitter: @Kocsis_G_Janos  

Instagram: @Kocsis_G_Janos  

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/6. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin