Hírek

A rendőrnőt kirúgta a főnöke, mert leszbikus, erre most ő léphet a helyére

 

Az USA vidéki részein, főleg délen és nyugaton a seriff az egyik leginkább köztiszteletnek örvendő hivatalnok. Bár a seriff szerepe államonként változó, legtöbbször azonban ő az adott régió rendőrfőnöke. Helyzetében pedig innen nézve az a különleges, hogy a hagyomány szerint a rendőrség vezetője választott tisztviselő Egyesült Államokban.

Charmaine McGuffey szintén indult ezért a posztért Ohio állam harmadik legnépesebb megyéjében, a 800 ezres Hamiltonban, és az előválasztáson le is győzte a volt főnökét, Jim Neilt.

Azt a főnökét győzte le, aki azért rúgta ki őt, mert leszbikus.

McGuffey és Neil is a nyolcvanas évek elején kerültek a seriffi hivatalhoz, évtizedekig dolgoztak együtt, Neil elő is léptette a rendőrnőt, 2017-ben azonban kirúgta. McGuffey állítása szerint azért, mert leszbikus, és amiért szót emelt a rendőri erőszak ellen. A volt főnöke ezt tagadta, de McGuffey nem hagyta magát, és szövetségi bíróság elé vitte az ügyét.

A nő kirúgása megdöbbenést keltett a rendőrségen belül, Neil azonban tudta még tovább rontani a helyzetét. Az előválasztási meghallgatásán arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a fehér és a fekete állampolgárokkal nem egyenlően bánik a rendőrség. Ez egy különösen érzékeny téma az USA-ban, ahol szinte minden hónapra jut egy olyan eset, amikor a rendőrök ártatlan állampolgárokat ölnek meg az adott helyzetet túlreagálva, és minden esetben fekete bőrűek az áldozatok. A The Enquirer beszámolója szerint Neilnek erre mindössze annyi volt a válasza, hogy ő színvak.

Ezek után már nem is annyira meglepő, hogy McGuffey elsöprő arányban győzött a volt főnökével szemben, a szavaztok 70 százalékát megszerezve. A rendőrnő számára ez minden bizonnyal hatalmas elégtétel, és nem is igazán a kirúgása miatt, hanem a közel négy évtizedes megpróbáltatások miatt. Egyik korábbi főnöke egy országosan ismert, hírhedt homofób rendőrfőnök volt, ezért a magánéletéről soha nem beszélt. A rendőrség soraiban brutális méretű szexizmust tapasztalt mindennap, például olyan megjegyzésekkel, hogy egy női hang nem méltó arra, hogy megszólaljon a rendőségi adóvevőkben.

Tíz évvel ezelőtt tudták meg a kollégái, hogy leszbikus, amikor egy véletlen folytán meglátták, ahogy kilép egy melegbárból, és igazoltatták. Feleségével kilenc éve ismerkedtek meg, és 2015-ben házasodtak össze, rögtön azután, hogy szövetségi szinten bevezették az egyenlő házasságot. Novemberben még le kell győznie a republikánus kihívóját, akivel szemben a főként demokrata államban jók az esélyei.

„Erős és bátor vezető vagyok. Tisztességes és egyenlő igazságszolgáltatást akarok. Az ajtóm mindenki előtt nyitva áll, és szentelek időt arra, hogy beszéljek a lakosokkal. Ezt fogom nyújtani seriffként is.”

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin