Nagyvilág

A melegek szavazataira hajt a homofób politikus

 

Ken Calvert 1992 óta kongresszusi képviselő az Egyesült Államokban, a republikánus politikus eddig részben LMBTQ-ellenes nézetei miatt tudott választásokat nyerni. 2009-ben például elutasította a Kaliforniai Legfelsőbb Bíróság döntését, amely legalizálta az egyenlő házasságot. Calvert akkor arról beszélt, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő szövetsége.

Most azonban nem várt helyzetbe került. Választási körzetében nemcsak kiegyenlítettek a demokraták és a republikánusok erőviszonyai, de országos viszonylatban épp a Palm Springset és a környező településeket összefogó körzetben élnek a legnagyobb arányban LMBTQ szavazók. Ellenfele pedig történetesen egy nyíltan meleg szövetségi ügyész, aki a Capitolium január 6-i ostromát vizsgáló ügyeken is dolgozott: a demokrata Will Rollins ráadásul a partnerével, Paolo Benvenutóval kampányol.

A fenti körülmények ismeretében Calvert gyorsan váltott, korábbi ellenállása ellenére ma már úgy véli, hogy nem szabad hatályon kívül helyezni a Legfelsőbb Bíróság 2015-ös döntését, amely az egész országban legalizálta az azonos nemű párok házasságát, számol be róla a Los Angeles Times.

„Nem mindig volt ez az álláspontom” – mondta Calvert. „Ez már egy másik ország, mint ami 30 évvel ezelőtt volt.”

 

Ő pedig aztán tudja, milyen is volt 30 évvel ezelőtt. 1994-ben demokrata ellenfelét, Mark Takanót Calvert egyik szövetségese előbújtatta, majd Takano melegségére utalva Calvert kampánystábja rózsaszínű és lila levelezőlapokat küldött ki a választóknak, amelyben azt állították, a demokratáknak “titkos programja” van, és azt kérdezték, Takano vajon tényleg a helyieket, vagy inkább a melegeket fogja-e képviselni. A húzás bejött, Calvert 55 százalékkal nyert Takanóval szemben – a politikus majd csak 2012-ben, az első nyíltan meleg ázsiai származású képviselőként került be a Kongresszusba.

Calvert nemcsak az egyenlő házasságot utasította el korábban, de azt sem támogatta, hogy LMBTQ személyek a hadsereg tagjai lehessenek. Ennek ellenére most azt mondja, neki soha nem voltak ellenséges érzelmei a melegekkel szemben. Jól jelzi pályafutásának mérlegét, hogy még a Republikánus Párt LMBTQ szekciójának egyik helyi tisztségviselője is kétkedve fogadta kezdetben Calvert hirtelen pálfordulását.

A 30 éve legyőzött Takano később rendszeresen együttműködött Calverttel a régió számára előnyös jogszabályok kidolgozásában:

„Nem táplálok haragot az 1994-ben történtek miatt, de azt gondolom, hogy ironikus fordulat lesz, ha egy LMBTQ ügyész győzi le Calvert idén novemberben.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin